Glas Javnosti

VOJVODINA IM JE POSEBNO INTERESANTNA: Japanske kompanije zainteresovane za nove investicije u Srbiju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Japanske kompanije su u Srbiji, a posebno u Vojvodini, veoma dobro prihvaćene i imaju optimalne uslove za poslovanje s drugim regionima pa, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, možemo očekivati nove investicije iz Zemlje izlazaćeg sunca, prenele su Novosti.

- Za nas je veoma važno da u Novom Sadu i u Vojvodini razvijemo dobre projekte, koji će biti modeli za uspešnu buduću saradnju, ovde u Srbiji i šire na Zapadnom Balkanu - izjavio je ambasador Japana u našoj zemlji Takahito Kacumata, koji je juče prisustvovao sastanku predstavnika kompanija s Dalekog istoka i domaćih biznismena, održanom u Privrednoj komori Vojvodine (PKV).
Uz potvrdu da Vlada Japana podržava investicije u Srbiji, u okviru našeg pridruživanja EU, izrazio je zahvalnost što su njihove kompanije ovde dobrodošle, te posebno istakao odličnu saradnju s Univerzitetom u Novom Sadu i kvalitetne kadrove koje odatle dobijaju, pišu Novosti.

Predsednik PKV Boško Vučurević je, uz podsećanje na podatak da japanske firme u Srbiji zapošljavaju oko 7.000 radnika, dodao da je spoljnotrgovinska razmena ove godine dostigla 136 mil EUR, što je 2% više nego lane.
Кada govorimo o spoljnotrgovinskoj razmeni između AP Vojvodine i Japana za prvih šest meseci ove godine ona je iznosila 30 mil EUR i porasla je za 50% u odnosu na prethodnu godinu, navedeno je na sajtu PKV.

Ukupna vrednost stranih direktnih investicija iz Japana u AP Vojvodinu, zaključno sa 2021. godinom iznosi oko 260 mil EUR, a najveća od njih je JP International ad Senta. Dodaje se da japanske kompanije sve više prepoznaju prednosti poslovanja u našoj zemlji.
- Jedan od razloga zbog kojeg japanske kompanije preferiraju da dođu u Vojvodinu je odličan položaj i povezanost Vojvodine sa ostalim regionima, povezanost rekama, putevima i železnicom, kao i odlična povezanost sa akademskom zajednicom - naveo je Kacumata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR