Glas Javnosti

KAKO ĆE IZGLEDATI IZMENE ZAKONA? Kako će se od januara usklađivati penzije?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Budžet penzijskog fonda za iduću godinu težak je blizu 900 milijardi dinara. Od početka godine, fond je naplatio 13,5 milijadi dinara doprinosa - više od planiranog, zbog čega mu je rebalansom smanjena dotacija. Uz takvo stanje finansija usvojene su i izmene PIO zakona, po kojima od januara, uz švajcarsku formulu, imamo još dva modela usklađivanja penzija.

Deceniju ranije, dotacija penzija iz budžeta bila je 48%, sada je 11%.
- Fond PIO od maja nije povlačio sredstva za isplatu penzija za kategoriju zaposlenih. To je jako važno napomenuti, jer oni čine 85% korisnika penzija - ističe Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO, piše portal Ekapija.

Čak je u ovogodišnjem rebalansu budžeta, kako naglašava Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finasija, za 11,5 milijardi smanjen transfer ka penzijsko-invalidskom osiguranju, odnosno ka fondu.
- I ono što je jako bitno, ovih 4,8 milijardi dinara, koliko je neto efekat uvećane penzije od 9% će u potpunosti biti pokriven iz doprinosa - ukazuje Stevanović.
Po kom modelu će se obračunavati sledeće povišice penzija, uključujući i januarsku, zavisiće od toga, koji procenat BDP-a odlazi na isplatu penzija.
U ovom trenutku udeo penzija u bruto domaćem proizvodu je 9,3%. To znači da je najavljena januarska povišica penzija bazirana isključivo na usklađivanju penzija sa rastom zarada.

U situaciji kada je taj udeo između 10 i 10,5%, na snazi će biti sadašnja švajcarska formula, po kojoj plate i cene podjednako utiču na povećanje penzija.
Ako rashodi premaše 10,5%, penzije će se usklađivati isključivo s kretanjem cena.
- Ovaj mehanizam takozvane nadograđene švajcarske formule zamišljen je tako da može da izdrži ne samo sledeću godinu, već i par sledećih decenija - kaže član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.
Kada je započela reforma penzijskog sistema, imali smo gotovo isti broj penzionera i radnika, danas, na jednog penzionera dolazi 1,8 zaposlenih.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR