Glas Javnosti

Evropska komisija ne isključuje mogućnost suspenzije viza za Srbiju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson ne isključuje mogućnost da Evropska komisija pokrene mehanizam suspenzije viza za Srbiju jer zemlja ne usklađuje viznu politiku sa EU, što se smatra jednim od razloga zašto se Evropa suočava sa novim talasom migranata.

 Nadam se i mislim da će Srbija i drugi zapadnobalkanski partneri sarađivati sa nama i uskladiti svoju viznu politiku sa EU. Ali, naravno, ovo (suspenzija viza) nije ništa što bih isključila. Ali, mislim i nadam se da ćemo imati dobru saradnju – poručila je Johanson.

Ona je ove navode iznela uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU koji se održava u Luksemburgu, gde će se problem takozvane Balkanske rute tretirati kao ključna tema, zbog rastućeg broja nedokumentovanih migranata koji koriste region da bi stigli do teritorije Evropske unije.

Mehanizam suspenzije viza daje mogućnost EU da privremeno suspenduje izuzeće od viza za zemlje koje nisu članice Unije, u slučaju značajnog povećanja nezakonitih migracija iz zemalja partnera.

Problem Srbije je posebno naglašen u poslednjem periodu među zemljama EU jer se smatra da državljani tzv. trećih zemalja koji uživaju bezvizni režim sa Srbijom koriste našu zemlju da bi stigli do Evrope.

EU redovno u zvaničnim dokumentima podvlači neophodnost da Srbija usaglasi viznu politiku sa politikom Unije.

Komesarka Johansson je istakla da se od zemalja kandidata očekuje da se postepeno usklade sa viznom politikom, i da usklađenost mora biti potpuna u trenutku kada ove zemlje postanu punopravne članice Unije.

– I sada kada vidimo da ti Kubanci, Indijci, Burundijci dolaze u velikom broju u EU, naravno, moramo se pozabaviti ovim – upozorila je ona.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan čija zemlja predsedava EU, najavio je mogućnost izrade predloga o konkretnim merama koje se moraju preduzeti o ovom pitanju.

– Vidimo sve veći broj ilegalnih migracija koje dolaze u EU poslednjih meseci i vidimo posledice ovog migracionog talasa u svakom uglu Unije – rekao je Rakušan uoči sastanka.

Prema podacima EU, u prvih devet meseci ove godine više od 106.000 ljudi bez zvanične dokumentacije ušlo je na teritoriju EU iz Zapadnog Balkana.

Ministrima unutrašnjih poslova EU će se obratiti i potpredsednik Evropske komisije Margaritis Skinas koji će ih obavestiti o nedavnoj poseti Beogradu gde je pokrenuo problem usklađivanja vizne politike.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR