Glas Javnosti

GENEKS BEZ KUPCA: Prodaja danas proglašena neuspešnom, a evo i zašto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U zakazano vreme, tačno u podne, tročlana komisija Agencije za licenciranje stečajnih upravnika saoptšila je da je pokušaj prodaje bio neuspešan.

Oko 15.000 kvadrata po početnoj ceni od dve milijarde dinara nisu bili dovoljno primamljivi. U drugom krugu, kako kaže Nacionačlni standard, početna cena bi mogla da padne i na petinu procenjene vrednosti zgrade.

- Sa 16. majem ove godine, koji je bio rok, niko nije uplatio depozit, niti podneo bankarsku garanciju - saopštila je komisija ALSU. - Samim tim ova prodaja je neuspešna.

Poverioci "Generaleksporta", bivši radnici, s druge strane godinama čekaju da dođu do obećanog novca. Zbog restrukturiaranja i stečaja nekadašnjeg giganta, ostali su bez besplatnih akcija u preduzeću. Kao naknadu za izgubljeno pravo, država im je obećala 200 evra po godini radnog staža. U međuvremenu su prodati apartmani na Kopaoniku, Hotel "Interkontinental", ali novac do radnika nije stigao.


- Radi se o 6.000 radnika. Bilo smo svetsko ime, država u državi, a neki sada pokušavaju da ga obezvrede - ističe Zorica Sekuloski, predsednik Odbora poverilaca. - Čak se priča da lifotovi ne rade, a nije tačno. Prkeo noći je proglašeno restrukturiranje i stečaj. Dobili smo ugovor da ćemo dobiti 200 evra po godini staža posle pordaja "Intekontinmetala" i Kopaonika. Objekti su prodati, samo smo mi ostli u porcesu 13 godina. Rdanici i dalje čekaju svoje pravo. Čekamo godinama, a mnoge kolege duguju za "Infoistan", struju... Da li možemo da kompenzujemo dugove. Mi čekamo da se reši nešto, a izvršitelji nas ne čekaju. U igri je bilo oko 20 milijardi dinara, pa su sredstva oročavana, a naše pravo se prolongiralo. Novac odlazi i iz stečajne mase. Imamo dva paralelna postupka, "Generaleksprt" i ICG. Rasipanje na dva koloseka.

Stanari sa druge, stambene, kule pokrenuli su nekloliko sudskih porcesa jer imaju potraživanja od "Generaleksporta".


- Oni su pokušali da uknjiže imovinu koja pripada nama, to je na prvom mestu galerija na vrhu zgrade, ali su i garaže na našoj parceli uknjižili na sebe - objašnjava Božidar Stavrić, predsednik stambene zajednice. - Postoje dve pasarele koje su zajednička svojina. Kada je krenula prodaja pre 15 dana, zatvorili su ih i ostavili nas bez protivpožarnog izlaza. Podneli smo tužbu, krivičnu prijavu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR