Glas Javnosti

CENA NAFTE MALO SKAČE, MALO PADA: Šta nas čeka danas na SRPSKIM PUMPAMA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema uredbi Vlade Srbije, svakog petka u 15 časova cene derivata na domaćem tržištu usklađuju se sa cenom nafte.

Samo što se cena nafte stabilizovala na oko 100 dolara po barelu, početkom ove nedelje opet je naglo "skočila“. Tako je sredinom ove nedelje svetska referentna nafta brent dostigla i više od 108 dolara po barelu, a američka WTI nafta103 dolara ((fjučers ugovori).

Tržište se juče malo smirilo, pa su se cene, prema podacima sa portala oilprice.com (koji prati cene nafte u realnom vremenu), zadržale na nivoima od 107 dolara za barel brenta i na nešto iznad 102 dolara koliko je koštao barel WTI nafte.



Na koji način će takvo "stanje“ na svetskoj sceni uticati na cene naftnih derivata u Srbiji videće se danas u 15 časova, kada će se one, na osnovu uredbe Vlade Srbije, uskladiti. Ipak, naftaši smatraju da ni ovog petka ne treba očekivati velika odstupanja u cenama na pumpama u Srbiji.

"S obzirom na cene sirove nafte i derivata u svetu, ne očekujem veliko pomeranje. Moja procena je da se neće značajno promeniti cene goriva na našim pumpama, ni na gore, ni na dole" - kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije i vlasnik privatnih pumpi.



Prema njegovim rečima, bilo bi značajno da ostane razlika od oko šest dinara između veleprodajne i maloprodajne cene derivata.

"To je ono što su obećali iz Vlade prilikom donošenja uredbe, mada je to u stvari pet dinara razlike jer se plaća PDV. I to se može očekivati i ovog petka" – naglašava Atanacković.



Naftaši za slobodno formiranje cena

Kako podseća, to će se sve promeniti do kraja meseca, jer uredba važi do 30. aprila.

"Ne znamo kako će se promeniti, to ćemo tek da vidimo. Najbolje je slobodno formiranje cene derivata, u skladu sa nabavkom i prodajom, i da se eventualno ograničiti gornji nivo cene. Ili, slično Severnoj Makedoniji, da i mi imamo usklađivanje cena svaki dan" - smatra naš sagovornik.



Da danas neće doći do neke velike promene cene dizela i benzina, smatra i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. Kako je istakao ranije ove nedelje, referentne cene derivata su visoke jer se "prave velike zalihe dizela i kerozina, s obzirom na to da se očekuje intenzivan avio-saobraćaj tokom aprila i maja“.

On je rekao i da važeća uredba o ceni derivata ne može da stabilizuje snabdevanje, već samo da drži cene nekih derivata pod kontrolom.

"Ona doprinosi smanjenju cene goriva, a tako se i zove, a za stabilnost je bitno da se administriranje što pre skloni sa tržišta, kako bi ono moglo da odreaguje na sve promene koje se dešavaju" - poručio je Mićović.



OPEK kao da "škrtari"

Na tržištu nafte vlada velika volatilnost u ceni otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara. Odluka SAD i njenih saveznika da puste u promet naftu iz strateških rezervi kako bi "ukrotili" rast cena goriva, zajedno sa ponovnim izbijanjem kovid epidemije u Kini, imali su znatan uticaj na kretanje cene u poslednjih nekoliko nedelja.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) navela je u izveštaju ove nedelje da su članice naftne alijanse OPEK+ povećale ponudu prošlog meseca za samo 10 odsto od ukupno obećanog povećanja količina za 400.000 barela dnevno.



Takođe, ova agencija je smanjila prognozu rasta globalne potražnje za "crnim zlatom“ u ovoj godini, i to za 260.000 barela dnevno, odnosno na 1,9 miliona barela zbog kineskih korona mera ograničenja, preneo 24 sedam.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR