Glas Javnosti

BEZ KONKURENCIJE: Dostignut istorijski MAKSIMUM, Srbija ima najvišu otkupnu cenu bagremovog meda NA SVETU

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena bagremovog meda je dostigla istorijski maksimum sa više od sedam evra po kilogramu što je pčelare posebno obradovalo, a pored toga se nadaju i dobroj paši.

Vremenski uslovi su ove zime pogodovali pčelama, a obećavajući je i početak sezone. U nižim krajevima je počela da cveta šljiva, ima dosta maslačka, a vredni insekti su u odličnoj "kondiciji".

- Na planeti danas nema države u kojoj se bagremov med otkupljuje za 7,1 evro po kilogramu - kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije dr Rodoljub Živadinović, a prenose Novosti.

 

- Osim što pčelari Srbije imaju zaista jednu od najboljih cena u istoriji, oni po kvalitetu bagremovog meda nemaju ozbiljnu konkurenciju u čitavom svetu! Nisu, međutim, konkurentni na svetskom tržištu kad su druge vrste meda u pitanju, ali bagremovog bismo mogli da izvezemo koliko god da proizvedemo - dodao je on.

Živadinović je na tribini o klimatskim promenama u Valjevu podsetio da je pogon za prikupljanje i plasman meda u Rači otvoren da bi se i u Srbiji postigla realna tržišna cena, kakva je u inostranstvu, ali i da bi se pčelarima  garantovala isplata otkupljenog meda, jer se ne prodaje kupcu dok ne plati, ili ne položi bankarsku garanciju.

- Nadamo se da će proleće biti berićetno za pčele - kaže pčelar Saša Krstivojević, iz Krčmara kod Mionice.


- Zbog kiše i snega ima dosta vlage, pa ako su vlasnici pčele tokom zime dobro prihranjivali i lečili, one bi sada trebalo da su optimalno spremne da prikupljaju polen.

Prema podacima, ranije je najveću otkupnu cenu imala Mađarska, a sada Srbija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR