Glas Javnosti

SKOK CENA GRAĐEVINSKOG MATERIJALA: Nema ga dovoljno na TRŽIŠTU

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dok je građevinska industrija u Srbiji odlučna da zatraži pomoć od nadležnih zbog enormnog poskupljenja materijala zbog čega, kako tvrde, ne mogu normalno da posluju, stručna javnost oprečno gleda na to da li bi država to trebalo da učini.

Građevinari tvrde da roba koja im je potrebna za rad poskupljuje skoro na sedmičnom nivou. Tako je, primera radi, blok za zidanje prošle godine koštao 19, a sada je 33 dinara. Gvožđe je koštalo 550, a trenutna cena je 1.100 evra za tonu. Pored skupog materijala domaća građevinska industrija se susreće i s problemom da ne može da ga nabavi u dovoljnim količinama i na vreme jer je zbog globalne potražnje građevinskog materijala povećan izvoz u inostranstvo.

Kao razloge za poskupljenje građevinskog materijala stručna javnost navodi rast cena energenata, nedostatak delova za opremu, nedovoljno dostupne robe… Sve to uzrokuje da se građevinari, kako tvrde, nalaze u veoma nezavidnoj situaciji zbog čega očekuju pomoć države.



Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić kaže za Danas da na veliko povećanje cene građevinskog materijala u prvom redu utiče rast cena energenata. 

"Poskupljenje goriva je automatski podiglo cene transporta. A to je važan segment u poslovanju građevinske industrije ako se zna da se najveći deo materijala potrebnog za tu delatnost prevozi kamionima. Te cene stalno skaču i stvaraju velike probleme u funkcionisanju građevinarima. Dodatni problem je da se dosta robe koja se koristi u građevinarstvu proizvodi u Ukrajini i Rusiji, a u datom trenutku snabdevanje njima iz tih zemalja je prilično poremećeno zbog rata u Ukrajini", objašnjava sagovornik.



On dodaje da se dosta materijala izvozi u inostranstvo i da domaće građevinske firme teško dolaze do njega, a i kada ga kupe dugo čekaju da stigne na gradilišta.

S druge strane Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ne deli mišljenje da je država dužna da pomogne baš građevinskoj industriji jer su u sličnim problemima i mnogi drugi poslovni sektori, piše Nova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR