Glas Javnosti

BUĐAV LEBAC! Srpska radnička klasa najviše radi, a najmanje je plaćena

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Politička platforma "Solidarnost" saopštila je da, prema statističkim podacima, radnici u Srbiji rade najviše u Evropi, dok su istovremeno među najmanje plaćenim.

Minimalac od 35.000 dinara nije dovoljan ni za pokrivanje osnovne potrošačke korpe, a pitanje je koliko je lako i onima sa prosečnom zaradom.

Raspoređivanje prihoda i rashoda nije lak posao za radnike koji primaju minimalnu zaradu, za letovanje sa porodicom pripreme traju godinu dana pre.


- Prvog u mesecu jedan papir, olovka, pa kalkulator... Jedan je novčanik i moj i suprugov, tako da plate se računi, pa šta ostane. Dešava da se i da odemo, zaboravimo na neke stvari, opustimo se, ali onda kad se vratimo...ajmo dalje. Teško jeste, ali ne damo baš da nas pobedi do te mere - priča sagovornik za Euronews Srbija.

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković je za Euronews Srbija rekao da je položaj radnika nepovoljan zbog sve veće inflacije i nedovoljne zaštite na radu. On poručuje da su radnici ljuti na poslodavce  koji ih eksploatišu, kao i na državu koja ne sprovodi dovoljnu kontrolu kako bi ih zaštitila. On je napomenuo da je ova organizacija zbog izuzetnog rasta cena i pada standarda radnika, pokrenula inicijativu da se minimalna zarada utvrđuje dva puta godišnje, umesto dosadašnje prakse da se minimalac usklađuje sa inflacijom jednom u toku svake godine.


- Imajući u vidu da je minimalna potrošačka korpa sa 42.000 dinara već visoko poodmakla u odnosu na minimalnu zaradu to je najprioritetniji zadatak svih sindikata, pa i našeg, jer moramo da održimo standard. Ne možemo mirno i ćutljivo da gledamo da rastu cene energenata i hrane, a da naše zarade zaostaju - smatra Vuković.


Vlast interveniše sa cenama osnovnih životnih namirnica i goriva, ali sindikalci smatraju da to nije dovoljno.

- Ne znam kako ćemo preživeti. Nije opravdanje da se i ranije živelo teško. Sve krize se uvek prelamaju na leđima radnika već dugi niz godina. Mogli bi i neki drugi slojevi da osete taj teret krize, da se poveća poreska politika za one koji su bogati da bi se možda socijala u budžetu povećala. Na ovaj način se i dalje produbljuje nejednakost u Srbiji i siromaštvo. Ako smo odgovorni, moramo svi u društvu da sednemo i da prekinemo taj lanac neravnopravnog opterećenja koji ide samo na teret radnika - kaže Vuković.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da bi Srbija morala da iznađe rešeenje koje su uvele druge zemlje, da odustane od poreskog opterećenja na minimalne zarade.

- U bruto iznosu minimalna zarada je 53.000 dinara. Ako bi se država odrekla tog dela koji ide u budžet, lako bi došla na te nivoe koji bi bili značajni - rekao je Atanacković.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR