Glas Javnosti

VOZAČI UVEK IZVUKU DEBLJI KRAJ: Šta kada se saobraćajna nesreća desi zbog polomljenih i oborenih znakova

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani često ukazuju na neispravne saobraćajne znakove, zbog kojih nekada plate i kaznu.

Pojedinim građanima, koje je ekipa RTS-a srela na ulicama, znak pored puta, umesto radosti, doneo je kaznu.

- Tamo kod 29. novembra, kod Pančevca ima jedna ulica i nije obeleženo da li može tamo da se ide ili ne. I obično policajci tu stoje i pišu kaznu ljudima koji ne znaju da tu može da se prođe -  kaže jedan građanin Beograda.


Drugi navodi:

Kad sam pošao ujutru nije bilo znaka dole da je zabranjeno skretanje, ja se vraćam, a oni čekaju i sledila je kazna.

Građani često ukazuju na neispravne saobraćajne znakove, a to potvrđuju i iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Čekali smo četiri godine samo da se znak rotira

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi primer saobraćajnog znaka, koji nije u nadležnosti Grada Beograda, ali koji je trebalo da se samo rotira za 90 stepeni.


- To je bilo na uključenju na auto-put na području Dušanovca, a čekali smo četiri godine da se taj znak zarotira i postavi tako da ga vozači mogu videti - ukazuje Okanović.

Samo u prvih pet meseci ove godine, "Putevi Beograda" izdali su 115 naloga za popravku oštećenih ili oborenih znakova. Ukupan budžet za njihovo održavanje na godišnjem nivou iznosi 40 miliona dinara. Na vek trajanja utiču prirodni faktori, ali tu je i ljudski, saobraćajne nezgode, na primer.

Iz "Puteva Beograda" kažu da znakove zamenjuju na osnovu hitnosti.


- To znači da ukoliko neki saobraćajni znak apsolutno nedostaje, to je hitnost prvog reda, a zatim i ostalo, da li se nalazi na nekoj bitnoj raskrsnici, koliko ugrožava saobraćaj, da li je samo nakrivljen ili je u potpunosti prekriven nečime, da li ga zaklanjaju grane i lišće nekog obližnjeg drveta. Na osnovu tih parametara određuje se hitnost, i raspoloživost ekipa izvođača radova - navodi Vladimir Šobot iz "Puteva Beograda".

Ukoliko dođe do nezgode zbog toga što je saobraćajni znak vozača doveo u zabludu, on može da tuži nadležne koji su znak i postavili.

Zato sledeći put kada vam se učini da je saobraćajni znak nejasan, obavestite institucije, da saobraćaj bude bezbedniji za sve.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR