Glas Javnosti

INFLACIJA POJELA PLATE! Minimalac premali, potrošačka korpa preskupa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Minimalna zarada od 35.000 dinara nije dovoljna da pokrije minimalnu potrošačku korpu, a povećanje minimalca za ovu godinu od 9,4 odsto, već su poništila poskupljenja, pre svega hrane.

To je argument koji predstavnici sindikata potežu u inicijativi kojom traže da se minimalna zarada umesto jednom, utvrđuje dva puta godišnje. Poslodavci smatraju da taj predlog ima smisla zbog inflacije, ali da ga je teško sprovesti u praksi.


U Srbiji je, prema poslednjim zvaničnim podacima za mart, godišnja inflacija bila 9,1 odsto, a hrana i bezalkoholna pića poskupeli su 15,7 odsto i "progutali" su povećanje minimalca za ovu godinu, koji su socijalni partneri, poslodavci i sindikati, ugovorili polovinom septembra. Radnici će biti plaćeni 201 dinar po satu do kraja godine, a sindikati ukazuju da je neizvesno kako će se cene dalje kretati i koliko će njihova primanja izgubiti na vrednosti.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković za Euronews kaže da je zbog toga neophodno da se minimalne plate utvrđuju dva puta godišnje i napominje da je za to potrebna saglasnost poslodavaca, ali i izmena aktuelnog Zakona o radu.


Po važećem sistemu, minimalna zarada koja je utvrđena u septembru primaće radnici u istom iznosu i na kraju 2022. godine.

U minimalnoj korpi je svega malo

- U minimalnoj potrošačkoj korpi je svega malo, samo najviše hleba i krompira. To znači da mi kao društvo gledamo da zadovoljimo nivo potrebe za ishranom, za kaloričnom vrednošću samo najosnovije namirnice kao što je hleb. Mislim da mi u društvu potpuno moramo da menjamo filozofiju. Nedostojno je da u minimalnoj korpi imamo 200 grama limuna, 300 grama spanaća, kao i da u njoj nemate krastavac - kaže Vuković.

On smatra da bi svaki poslodavac trebalo da izdvaja mesečno za platu iznos u vrendosti minimalne potrošačke korpe, koja je trenutno oko 42.000 dinara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR