Glas Javnosti

Aukcija za dodelu frekvencija za 5G mrežu tek dogodine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

5G u Srbiji tokom 2024. godine

Srbija će dodeliti frekvenciju za dugo najavljivanu 5G mrežu tokom 2024. godine, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović na otvaranju 31. telekomunikacionog foruma "Telfor".

- Paralelno sa pripremama za 5G aukciju, Ministarstvo radi na značajnim preduslovima za uspešan prelazak na 5G i to na uklanjaju barijera za izgradnju baznih stanica, kao i izgradnji optičke mreže u ruralnim predelima, koja će biti neophodna da pun potencijal 5G tehnologije bude u razumnom roku dostupan svima - rekao je ministar i dodao da se istovremeno operatori spremaju za unapređenje svojih mreža.


Naglasio je da će uvođenjem 5G mreže građanima i privredi biti značajno olakšana komunikacija.

- Najveći doprinos biće u industriji i uslužnim delatnostima, jer će se zahvaljujući kraćem vremenu odziva i većoj brzini poslovanja omogućiti uspostavljanje inovativnih servisa poput automatizacije i robotizacije proizvodnih procesa - rekao je Jovanović.


Generalni direktor „Telekoma Srbija“, Vladimir Lučić, je na prošlom „Telforu“ rekao da je ta kompanija spremna za 5G tehnologiju ali se njegova nada da će biti „uvedena“ u Srbiju 2023. godine nije ostvarila.

Telekomunikacioni forum "Telfor 2023" organizuje se danas i sutra u hotelu Kraun plaza, a glavne teme su razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Srbije i tranzicija na 5G mrežu.


Forum prikazuje sve relevantne aspekte telekomunikacionih i informacionih tehnologija, kao što su istraživanja, tehnički aspekti, razvoj, ekonomija, obrazovanje, oprema, servisi i sistemi.

Telekomunikacioni forum "Telfor" okupio je veliki broj autora, pojedinačnih posetilaca i predstavnika kompanija iz više od 30 zemalja.


Organizatori foruma su Društvo za telekomunikacije, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, IEEE ComSoc chapter Srbija i Crna Gora, IEEE sekcija Srbija i Crna Gora, kao i IEEE Region 8.


Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR