Glas Javnosti

Evropska Unija ubrzava uvođenje 5G mreže

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija radi na revitalizaciji svog relativno neuspešnog plana za uvođenje 5G mreže i nada se da će joj najveće tehnološke kompanije, poput Fejsbuka i Gugla, pomoći u ostvarivanju tog cilja.

Evropska komisija planira da predstavi novi zakon o mrežnoj infrastrukturi na jesen. Zakon je odgovor na zabrinutost u sektoru telekomunikacija, a osim toga, uvođenje 5G mreže u bloku je usporeno i EU rizikuje da propusti sopstvene ciljeve za povezivanje građana brzim mobilnim internetom pete generacije.
Ali ideja da se velike tehološke kompanije finansijski uključe u izgradnju 5G infrastrukture u EU je pokrenula pravu lobističku borbu Briselu.
Novi zakon bi obavezao određene onlajn platforme da doprinesu troškovima uvođenja 5G, a to bi ujedno trebalo i da umanji same troškove korišćenja mreže poslednje generacije.
Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju koja predvodi veći deo tehnološke regulative bloka, i komesar Teri Breton su i ranije nagoveštavali da je zakon u pripremi.
Breton je u intervjuu za francuski list "Les Echos" prošlog meseca rekao da telekom operateri doprinose izgradnji mrežne infrastructure, a za uzvrat ne dobijaju ništa i da je vreme da se uvede pravedna naknada za operatere koji unapređuju mrežnu infrastrukturu, piše Ekapija.
Novi predlog će uključivati reviziju "Direktive o smanjenju troškova širokopojasnog pristupa" (BCDR) iz 2014. u skladu sa "Zakonom o mrežnoj infrastrukturi ", kako je ranije pojasnio portparol Komisije. Njime će se postaviti zakonske smernice navedene u okviru "Alata za povezivanje 2020" (2020 Connectivity Toolbox) koji je EU objavila kako bi pomogla zemljama članicama da ubrzaju uvođenje optičke infrastrukture i 5G mreže.
Pet vodećih članova Evropskog parlamenta, od levog do desnog centra, pozvalo je Komisiju da pojača napore i ukloni prepreke koje sprečavaju telekom industriju da ulaže u infrastrukturu i da time podstakne "uvođenje brzih elektronskih komunikacionih mreža" u Evropi.

I evropske vlade su takođe podržale namere Komisije, objašnjavajuću u zajedničkom stavu u maju da "svi akteri na tržištu koji imaju koristi od digitalne transformacije" treba da preuzmu odgovornost i "daju pravičan i proporcionalan doprinos troškovima javnih dobara, usluga i infrastrukture", kako se navodi u tekstu.
Drugi su upozorili Komisiju da ne prisiljava tehnološke gigante da direktno pokrivaju troškove telekom operatera koji i sami zarađuju.
Mozilla, najpoznatija po svom pregledaču Firefox, poslala je pismo Vestager i Bretonu prošle nedelje, upozoravajući da Komisija potencijalno ugrožava neutralnost mreže i evropske principe otvorenog interneta, prenosi sajt Nova.
- Uznemireni smo nedavnim izveštajima koji sugerišu da Evropska komisija razmatra nova pravila koja bi obavezivala određene provajdere onlajn usluga da daju namenske finansijske doprinose operaterima telekomunikacionih mreža - navodi se u pismu, koje je potpisala potpredsednica Mozile Ešli Bojd.
Portparol Komisije je odbio zahtev medija za komentar.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Sasha u 02.07.2022 07:11:17 h
     0 
Opa, znači vreme je da bockani dobiju novu vrstu morone ili majmunskih boginja...