Glas Javnosti

TEHNOLOGIJE SVE NAPREDNIJE: Nemačka testira hitnu medicinu budućnosti zasnovanu na 5G mreži

Svet
Autor: Glas javnosti

Vreme je važan aspekt hitne medicine. Period koji je prošao pre donošenja odluka o ciljanoj dijagnozi i naknadnoj terapiji može biti ključan za pacijentove šanse za preživljavanje.

Do sada je taj vremenski raspon zavisio od udaljenosti do najbliže klinike, kao i od dostupnosti specijalističkog osoblja i opreme. Upotreba 5G tehnologije može značajno skratiti ovaj kritični vremenski raspon. Sa digitalnim rešenjima i tehnologijama prenosa, biće moguće preneti dijagnostiku i početne terapijske korake na mesto hitne pomoći.
Mobilna hitna medicina kao deo projekta RettungsNetz-5G ("5G mreža za spasavanje")
U nemačkoj metropolitanskoj regiji Rajna-Nekar (koja sadrži gradove kao što su Manhajm, Ludvigshafen i Hajdelberg) regionalni i interdisciplinarni konzorcijum procenjuje potencijal 5G tehnologije na primeru pacijenta sa moždanim udarom.

Neurološki specijalista iz bolnice se može konsultovati putem videa u realnom vremenu dok pacijent putuje u kolima hitne pomoći. Pored toga, biće testirana i upotreba mobilnog skenera za kompjuterizovanu tomografiju (CT) lobanje koji se nalazi u vozilu. Svi dobijeni podaci mogu se preneti, analizirati i proceniti bezbedno i u realnom vremenu putem 5G.
Testira se i upotreba veštačke inteligencije. To znači da se u klinici mogu doneti bolje dijagnoze i brže odlučivanje o vrsti i mestu daljeg lečenja. Projekat finansira nemačko savezno ministarstvo digitalnog transporta i komunikacija (BMDV), projekat otvara put integrisanoj, mobilnoj i telemedicinskoj hitnoj pomoći.
Hitna medicina budućnosti: mobilna i digitalna
Ova integrisana mobilna digitalna zdravstvena zaštita omogućava ranije i tačnije odluke o dijagnozi i početnim terapijskim koracima. Ovo je izuzetno važno u svim hitnim situacijama – a posebno u slučajevima moždanog udara, plućne embolije ili infarkta miokarda.
Dugoročno, znanje stečeno u okviru spasilačke mreže takođe se može preneti na druge obrasce bolesti i na veće geografsko područje. Postoji veliki potencijal u pružanju nege u ruralnim područjima, gde su bolnice i specijalistička ekspertiza manje rasprostranjeni. U svim oblastima može se smanjiti morbiditet i mortalitet hitnih pacijenata, čime se povećavaju šanse za preživljavanje.

Zašto koristiti 5G u hitnoj medicini?
U poređenju sa prethodnim standardima mobilne komunikacije, 5G tehnologija ima stabilan i brz prenos podataka i omogućava pouzdanu razmenu podataka u realnom vremenu – čak i na lokacijama sa velikom gustinom korisnika. Pored toga, posebno su visoki standardi zaštite ličnih podataka, kao i integriteta podataka (odnosno tehničke zaštite podataka), piše TheMaior.
Ovo je podržano podelom mreže na različite segmente, poznatim kao presecanje mreže, i uspostavljanjem lokalizovanih i posebno zaštićenih mobilnih mreža, poznatih kao kampus mreže, prenosi D04S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR