Glas Javnosti

Započeta obnova 27 železničkih stanica širom Srbije (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Obnova železničkih stanica u Ćupriji, Prahovu, Mataruškoj i Jošaničkoj Banji su u toku, a uskoro počinju radovi i u Požarevcu, Sopotu Kosmajskom i Jajincima.

U Ćupriji će majstori imati najviše posla. Predviđena je sanacija temelja objekta, kao i zamena krovne konstrukcije i krova, što je već i počelo. Za uređenje železničke stanice u Ćupriji biće izdvojeno 30,1 milion dinara, što je i najveći iznos koji će biti izdvojen za jedan objekat u okviru ovog projekta.

Kada su u pitanju stanice u Prahovu, Mataruškoj, Jošaničkoj Banji, Požarevcu, Sopotu Kosmajskom i Jajincima, u planu su zamene krovova, sanacije fasada, zamena stolarije i bravarije, sređivanje elektroinstalacija, sanacije i izgradnje mokrih čvorova, kao i ojačavanje temelja zgrada gde je to neophodno, a za sve objekte urađena je i kompletna tehnička dokumentacija.

Ceo projekat je podeljen na četiri celine u zavisnosti od prioriteta i teritorijalne zastupljenosti.
 
Tako su se u prvoj partiji našle stanice Ćuprija, Prahovo, Mataruška Banja, Jošanička Banja, Crveni Krst i stanica Niš, a za ove radove biće izdvojeno nešto više od 73 miliona dinara.
 
U drugoj partiji predviđeno je da se obnove stanice u Kačarevu, Ovči, Jajincima, zatim stanica u Požarevcu i Operativni centar u ovom gradu, kao i stanica Sopot Kosmajski. Vrednost ovih poslova je nešto manje od 52 miliona dinara.


U okviru treće partije, koja je i najvrednija sa skoro 100 miliona dinara, biće obnovljene stanice u Senti, Bajmoku, Petrovcu - Gložanu, Ratkovu, Putincima, Debeljači i Tomaševcu.
 
Osam stanica naći će se u četvrtoj partiji. Radovi su predviđeni u stanicama Šabac, Loznica, kao i šest stanica na području sekcije Užice – Lastra, Ražana, Kosjerić, Kalenić, Užice teretna i Prijepolje. Vrednost radova na stanicama u ovoj partiji je 54,4 miliona dinara.
 

Od železničkih stanica gde su predviđeni radovi najveća investicija biće u Ćupriji gde je namenjeno 30,1 milion dinara. Sledi zatim Senta sa 26,4, Prijepolje 21,3 miliona dinara.
 
U Požarevcu će u rekonstrukciju stanične zgrade biti uloženo 18,3 miliona dinara, a kada se tome doda iznos od 6,9 miliona dinara za zgradu Operativnog centra u Požarevcu, to znači da će u Požarevcu u železničke objekte ukupno biti uloženo 25,2 miliona dinara.
 
Od većih investicija "Infrastrukture železnica Srbije" izdvajaju se radovi u stanici Bajmok (16,4 miliona dinara), Šabac (16 miliona dinara) i Tomaševac (15,1 milion dinara).

Najbolju ponudu u postupku javne nabavke radova dalo je preduzeće BMC "Konekt" iz Novog Sada, koje je nosilac posla u zajedničkoj ponudi zajedno sa "Ekonomistelektro" i "Enikos kompani".
Izvođač radova je uveden u posao na svim predviđenim lokacijama, pa su u svih 27 stanica u toku pripremni radovi.
 
Rok za izvođenje radova po svakoj pojedinačnoj partiji iznosi 60 dana od uvođenja izvođača u posao. Tako će se prvi obrisi uređenih stanica videti u drugoj polovini marta, a ukoliko vremenske prilike budu odgovarajuće, većina od predviđenih 27 staničnih objekata biće završena u aprilu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR