Glas Javnosti

MNOGI PRELAZE NA RAD NA CRNO ZBOG FISKALNIH KASA! Pune ruke posla za poreske inspektore, evo ko će biti PRVI NA UDARU

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od 1. maja se potpuno prešlo na e-fiskalizaciju, kao jedini legalan način izdavanja fiskalnih računa. Nova pravila spremno je dočekalo oko 90.000 firmi. Dan ranije, kroz novi sistem Poreske uprave očitano je sedam miliona računa, dvostruko više nego prethodnih dana što znači da je na novi sistem veliki broj preduzeća prešao u poslednjem trenutku.

Iako su dani praznični, promet sa fizičkim licima premašuje i trećinu ubičajenog trgovanja. Na to ukazuju podaci poreznika, ali i otvorena vrata tržnih centara, prodavnica i gotovo svih zanatlija. Uz izuzetke, izdavanje računa bez većih problema.

"Fiskalna kasa je trenutno uključena, međutim nema interneta", rekao je Milan Marković iz bravarske radnje u selu Ljubić.


Biljana Marinov, preduzetnica iz Pirota ispričala je da su negde dobili prevelike obaveze, da su od subvencija bili u mogućnosti da kupe elektronski fiskalni uređaj, a da imaju dodatne troškove.

"Mnogi prelaze da rade na crno, pre dva meseca su ljudi počeli da zatvaraju salone i rade u stanovima", kaže Nenad Stojanović iz salona lepote u Kraljevu.

Zbog toga kontrole kreću u dve kolone, izvesno je da će kod onih koji su e-fiskalizovani inspektori ređe, to je jedna od prednosti novog kontrolnog centra u Poreskoj upravi.

"Na osnovu koga će poreski inspektori iz sopstvenih kancelarija da imaju potpuni uvid u sva dešavanja na prodajnim objektima širom Srbije. Na osnovu toga će se praviti analize koje će omogućiti da se nakon toga odlazi u ciljane akcije", napominje Dragana Marković, direktorka Poreske uprave.


Ostaje da se vidi zbog čega neki kasne u elektronskom povezivanju.

"Mi smo kao Narodni muzej Kruševac nabavili fiskalne kase. One će biti instalirane u Narodnom muzeju, centralnoj zgradi i ovde u Kući Simića", ističe Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja Kruševac.

Iako je prelazni period trajao šest meseci, već sada je jasno da će veći sistemi kašnjenje pravdati dugom procedurom javnih nabavki.


Na udaru inspektora najpre će biti oni koji su uzeli subvencije za opremu i prodajno mesto, a od Poreske uprave nisu preuzeli čak ni bezbednosnu karticu za ulazak u sistem eFiskalizacije.

Prelaska na taj sistem pošteđeni su advokati, taksisti, poljoprivrednici, a do donošenja konačnog rešenja i pijačni prodavci.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR