Glas Javnosti

RIO TINTO UGROŽAVA KULTURNA DOBRA: Miniranje oštetilo desetine hiljada godina staro nalazište

Svet
Autor: Glas javnosti

Izvršni direktor Rio Tinta rekao je da su rudarske aktivnosti zaustavljene kada su dronovi zabeležili pomeranje tla nakon miniranja.

Drevno sklonište u kamenu u Zapadnoj Australiji oštećeno je eksplozijom koju je izazvao rudnik gvožđa Rio Tinta. Incident se dogodio u avgustu u blizini rudnika gvožđa Namuldi, oko 60 kilometara severozapadno od Toma Prajsa, prenosi prviprvinaskali.com. Rio Tinto je saopštio da fotografije snimljene pre i posle eksplozije pokazuju da su velika stena i žbunje pali sa uzvišice iznad ulaza u pećinu.

Početne procene napravljene dronom nisu otkrile strukturna oštećenja na lokaciji Namuldi, niti bilo kakav očigledan uticaj na kulturno dobro, stoji u saopštenju.

Ovo područje je dom naroda Muntulgura Guruma, koje zastupa Korporacija Aboridžina Vintavari Guruma (VGAC).

"VGAC je svestan prijavljenih uticaja na sklonište u stenama u zemlji Muntulgura Guruma. VGAC je razočaran izveštajem, ali tek treba da utvrdi stepen tog uticaja. U kontaktu smo sa Rio Tintom kako bismo bolje razumeli šta se dogodilo. Radićemo na nezavisnom utvrđivanju činjenica u narednim nedeljama. VGAC neće davati nikakve dalje komentare dok se činjenice ne utvrde", navodi se u saopštenju ove korporacije.

Izvršni direktor Rio Tinta za rudu gvožđa Sajmon Trot rekao je da su rudarske aktivnosti zaustavljene kada su dronovi zabeležili pomeranje tla nakon miniranja.

"Žao nam je što se ovo dogodilo. Eksplozija je projektovana tako da oponaša ono što se dešava u prirodnom okruženju. Nismo sigurni šta se dogodilo, ono što znamo je da su se kamen i drvo pomerili. Moramo da razumemo šta je to izazvalo da bismo mogli da proverimo naš sistem kontrole i da napravimo sve promene koje su nam potrebne", rekao je za ABC.

"Mislimo da nije bilo štete na kulturno osetljivim materijalima, ali moramo da pristupimo lokaciji da bismo tačno utvrdili šta se dogodilo. Sa predstavnicima Muntulgura Guruma dogovaramo pristup na terenu", rekao je Trot.

Pretpostavlja se da je sklonište od kamena staro najmanje 50.000 godina.

Rio Tinto je izazvao međunarodnu osudu pre tri godine kada je takođe izazvao eksploziju, na lokaciji Brokman 4, isto u blizini Toma Prajsa. Tada je uništio dva drevna skloništa u stenama u klisuri Jukan.

Eksplozije su se dogodile uprkos tome što su starosedeoci upozorili kompaniju na značaj lokacije.

Do tog incidenta došlo je usred napora vlade da ažurira decenijama stare zakone o kulturnom nasleđu, prema kojima je rudarski gigant mogao da dobije odobrenje za eksplozije u klisuri. Novi zakon je stupio na snagu 1. jula ove godine, ali je ukinut samo nekoliko nedelja kasnije nakon intenzivnog protesta pastoralnih grupa.

Vlada sada radi na zameni ukinutih zakona izmenjenom verzijom prethodnog akta iz 1972. godine. Kao deo procesa za ukidanje svog kontroverznog Zakona o kulturnom nasleđu Aboridžina, vlada je podelila detalje o planiranim izamenama zainteresovanim stranama ranije ovog meseca.

Poslanik iz Kvinslenda Voren Enč vodio je prvobitnu istragu o uništenju klisure Jukan.

"Pitam se šta su oni iz Rio Tinta naučili. Ulaganje nekoliko miliona dolara u političku kampanju ne rešava problem. Nastavićete da budete pod lupom dok ste višestruki prestupnik u uništavanju kulturnih dobara. Morate da radite bolje", poručio je Enč Rio Tintu.

"Da su bili zabrinuti zbog toga, ne bi pravili ovakve eksplozije nigde. Ne mogu samo da kažu ’izvinite, nismo znali’. Veoma sam razočaran što se to dogodilo. Iskreno, nema izgovora. Jasno je pokazano da ne rade na ispravljanju svojih grešaka", zaključio je Enč.

Senatorka Zelenih Dorinda Koks pozvala je saveznu vladu da deluje brže u zaštiti kulturnog nasleđa. Sada nam je potrebna akcija, moramo da budemo sigurni da čuvamo i štitimo nasleđe Aboridžina u ovoj zemlji, izjavila je Koks, prenosi prviprvinaskali.com.

– Hoćemo li i mi da čekamo da kažu “Ups, nismo hteli, izvinite, žao nam je?!” – poručili su iz Udruženja građana “Ne damo Jadar” iz Gornjih Nedeljica kod Loznice povodom ugrožavanja kulturno istorijskih dobara u Australiji miniranjem koje sprovodi Rio Tinto.

Inače, kompanija Rio Tinto planira da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra na području zapadne Srbije, čemu se građani okupljeni u udruženju protive, ukazujući na to da bi eventualno otvaranje rudnika izazvalo nesagledive poseldice po životnu sredinu ne samo tog dela Srbije, već i u širem regionu.  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR