Glas Javnosti

DIREKTOR EPS-A KRAO ORDENJE IZ SIV-A: Ivica Zdravković bio kadar Milorada Grčića

Hronika
Autor: Glas javnosti

Rukovodilac u sektoru javnih nabavki u EPS-u Ivica Zdravković uhapšen je 22. marta pod sumnjom da je umešan u krađu ordenja iz SIV-a i određen mu je pritvor do 30 dana, saznaje "Vreme" u Elekrodistribuciji Srbije.

Među uhapšenima i pritvorenima za krađu 43.000 ordenja iz SIV-a nalazi se i Ivica Zdravković, aktuelni rukovodilac u sektoru javnih nabavki kompanije EPS.

On je poznat kao neko ko je blizak Damiru Handanoviću, suprugu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Zanimljivo je da se ministarka Đedović Handanović nalazi i na mestu predsednika Skupštine EPS AD, kao ovlašćeni predstavnik Osnivača ove kompanije.

Zdravkoviću je određen pritvor do 30 dana.

Pripadnici policije su ga uhapsili na radnom mestu.

U do sada objavljenim informacijama u medijima, nije pominjano njegovo ime, već samo inicijali – I.Z. (53).

Inače, radi se o „stručnjaku“ koga je bivši v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević smenio, ali ga je novo rukovodstvo EPS-a odmah po Tomaševićevoj smeni vratilo, a zatim čak i unapredilo u upravljačkoj strukturi, u sektoru javnih nabavki.

„Radi se o Grčićevom kadru, koji je inače izuzetan prijatelj sa mužem aktuelne ministarke u tehničkoj Vladi Republike Srbije, koji je u vreme Grčićevog upravljanja EPS-om bio stalno prisutan u upravnoj zgradi kompanije, a samo je Grčić znao razloge zašto je tu“, kaže izvor.


Šta se do sada zna o ovom slučaju?

Četiri osobe u pritvoru i dve na poternici – dosadašnji je epilog nestanka 43.000 državnih odlikovanja iz Palate Srbije, jedne od najzaštićenijih zgrada u državi i sedišta više ministarstava.

Tužilaštvo je slučaj okarakterisalo kao „tešku krađu“ državne imovine „izuzetno velike vrednosti“, za koju sumnjiči deset osoba.

Dok se ispituju svedoci i „radi na rasvetljavanju svih detalja“, ni više od deset dana nakon što je javnost obaveštena o ovom slučaju, nema spiska šta je tačno i kako ukradeno iz Palate Srbije.

Poznato je da je krivično delo izvršeno od 2009. do 2018. godine.

Dok su mediji u inicijalima osumnjičenog S.H, prepoznali bivšeg državnog sekretara Slobodana Homena, on je u saopštenju za javnost demantovao da je učestvovao u iznošenju ordenja iz Palate Srbije.

Tužilaštvo nije saopštilo koliko vrede odlikovanja koja se vode kao ukradena.


Glas javnosti//Vreme

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR