Glas Javnosti

Vejpovi i nikotinske vrećice stavljaju se pod zakonsku kontrolu do kraja godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako se zvanično ne računaju kao duvanski proizvodi, upotrebljavaju se na isti način - reč je o nikotinskim vrećicama, snusu i vejpovima koji po svemu sudeći ulaze u novi Zakon o duvanu. Javna rasprava o ovom zakonu trebalo bi da bude završena danas, a po svemu sudeći, njegovo usvajanje se očekuje do kraja godine.

Specijalista za odvikavanje od pušenja Ika Pešić kaže da su nikotinske vrećice, vejpovi i snusovi bili godinama nelegalno na našem tržištu i ni na koji način nisu bili regulisani, te su nadležni odlučili da ih sad stave pod zakonsku kontrolu.


Dodaje da je Ministarstvo finansija stavilo ovaj zakon na javnu raspravu, dok je Ministarstvo zdravlja dalo nacrte, predloge i ideje za kompletnu kontrolu duvana.


„Ovo je samo delić koji nije dovoljan i neće značajno doprineti kontroli duvana“, ocenjuje Pešić.

Na pitanje da li vejpovi i nikotinske vrećice izazivaju zavisnost i koliko su štetni po zdravlje, ona ističe da stvaraju „izuzetno i vrlo snažnu zavisnost, naročito kod dece i mladih, i imaju ozbiljne posledice po njihovo mentalno zdravlje, naročito na funkcije razvoja njihovog mozga“.


„Deca koja vejpuju, to su deca koja su potpuno isključena iz socijalnog života, sami su sebi dovoljni sa tim proizvodom, taj proizvod ih udaljava od drugih“, navodi Pešić.

A na to da li su elektronske cigarete manje štetne, kao što neki misle, i da li mogu biti korak u odvikavanju od pušenja, ona kaže da je to jedna „prevara, obmana i zabluda građana koji to koriste“.

„Elektronske cigarete nisu sredstva za odvikavanje od pušenja. One samo imaju manje hemikalija u svom sastavu i u udahu, ali tu su ostale najopasnije hemikalije, od kojih je jedna nikotin“, poručuje Pešić i dodaje da su opasne i za ljude koji su u njihovoj okolini, udisanje njihovih isparenja ima štetne efekte na pluća i kardio-vaskularni sistem.



Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR