Glas Javnosti

Australija zabranjuje vejp i povećava porez na duvan

Svet
Autor: Glas javnosti

Australijska vlada će u sklopu napora da se suzbije puštenje u naredne četiri godine povećati porez na duvan za nekoliko milijardi dolara, a vejpovanje će biti zabranjeno.

Rekreativno vejpovanje (elektronske cigarete) biće zabranjeno, jer vlada nastoji da spreči sledeću generaciju da postane zavisna od nikotina, rekao je tamošnji ministar zdravlja Mark Batler.

Porez na duvan biće povećan za pet odsto godišnje počevši od septembra, rekao je on te će ukupno povećanje biti 3,3 milijarde australijskih dolara (2,2 milijarde američkih dolara) tokom četiri godine.


Prethodno je povećan porez na elektronske cigarete, a pojačane su i kontrole njihovog uvoza i pakovanja.

Vlada će sarađivati sa saveznim državama kako bi zaustavila prodaju elektronskih cigareta u maloprodajama i olakšala dobijanje recepta za terapeutsku upotrebu.

Da bi suzbila rastuće crno tržište, vlada će pojačati kontrolu proizvodnje vejpova, uključujući ograničavanje ukusa i boja.

Zahtevaće da pakovanje bude nalik farmaceutskom, da se smanji maksimalan broj uvlačenja i nivo nikotina, kao i da se zabrani jednokratna elektronska cigareta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR