Glas Javnosti

"BORIĆEMO SE SVIM SREDSTVIMA, NEĆEMO RUDNIK!" - meštani doline Jadra protestovali protiv iskopavanja litijuma

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ko ima vazduh, hranu i vodu, taj će biti bogat, a litijum se ne jede i ne maže na hleb, poručeno je na protestu.

Nakon što je Aleksandar Vučić vratio temu iskopavanja litijuma razgovorima sa predstavnicima Rio Tinta u Davosu, a predsednica tehničke Vlade izjavila da je ovaj projekat samo zamrznut, meštani Gornjih Nedeljica su održali protest.

Protest je počeo ispred kompanije Rio Sava u Loznici, a okupilo se više desetina ljudi – uz poruku da će životom braniti svoju imovinu, te da od borbe protiv iskopavanja litijuma neće odustati.

Zlatko Kokanović, jedan od aktivista iz Saveza ekoloških organizacija Srbije, obratio se okupljenima na protestu. On je rekao kako je glavna poruka sa ovog protesta ta da „rudnika neće biti“.

„Borićemo se svim dozovoljenim i nedozvoljenim sredstvima da rudnika ne bude. A znajući reputaciju kompanije koja je izazivala građanske ratove, padova vlada… Oni su mito i korupcija, već vaučer i donacija. Misle da se sve može novcem kupiti. Ali postoje ljudi, kao ovi ovde, koje ne interesuju pare, već hoće da žive svoje slobodne živote sa svojom porodicom. Hoćemo zdravu životnu sredinu, zdrav vazduh, vodu i zemlju. Ko ima vazduh, hranu i vodu, taj će biti bogat, a litijum se ne jede i ne maže po hlebu“, kazao je on na protestu.


Nešto ranije Kokanović je za našu televiziju rekao da se „predsednik sada setio, posle toliko godina, da pozove na dijalog“.

„Dijalog bi mogla da bude ta narodna inicijativa, a kompletno poverenje u naše vlasti i institucije je nepovratno izgubljeno. Mi nemamo šta da pričamo. Oni su za to da se otvori rudnik, mi da se ne otvori. Ni bilo kakav njihov pokušaj da otvore rudnik ili, ne daj Bože, dovezu neku mašinu, mi ćemo reagovati“, kazao je on.

Drugi meštanin Nedeljica Slaviša Rosić rekao je za naše kamere da je ranija učešća meštana u bilo kakvom vidu dijaloga druga strana zloupotrebila.

„Sam predsednik je više puta dao izjave da neće žrtvovati više nego što je predviđeno u prvom planu, a mi čak i ne znamo šta je predviđeno“, kazao je.

Kako su meštani Gornjih Nedeljica takođe rekli reporteru N1, nisu iznenađeni ovakvim izjavama predsednika i premijerke. Oni kažu da su bili spremni na scenario kojim bi bilo započeto iskopavanje litijuma, iako je svojevremeno premijerka rekla kako je na taj projekat stavljena tačka.

Podsetili su na to da je od trenutka kada je ukinuta uredba o protestornom planu za projekat „Jadar“ i kada je premijerka izjavila pomenutu rečenicu, još dve porodice su iseljene – ukupno 51 domaćinstvo je iseljeno od postojeća 52 u dolini Jadra, a njihove kuće su ruinirane, bez krovova i prozora.

Ono što meštane Gornjih Nedeljica brine je da se na tom broju neće stati, već da će, kako su rekli, u budućnosti biti raseljeno čak oko 100.000 meštana ovog kraja.

Kompanija Rio Tinto je demantovala te tvrdnje i kazala da će se stati na broju od 51 domaćinstva koliko ih je prodato ovoj kompaniji, odnosno kompaniji Rio Sava Exploration.

Milan Žikić, savetnik za lokalna pitanja u vezi sa projektom Jadar iz kompanije Rio Sava, rekao je za N1 da je projekat Jadar predvideo da otkupi ta 52 domaćinstva, što je 157 lica koji su, kazao je, zbrinuti i našli svoje nove domove.

„Mi ovde baratamo sa činjenicama i brojkama, pričamo ljudima šta je projekat Jadar i šta bi on potencijalno mogao da donese. Koje su to prednosti koje ovaj projekat može da donese, to je naš fokus da pojasnimo ljudima ovde“, rekao je on.

Upitan zašto iz kompanije Rio Sava uopšte to objašnjavaju ljudima iz okoline Loznice, ako je, kako je rekla premijerka, na ovaj projekat stavljena tačka, Žikić odogovara da je nastavak istraživanja onemogućen.

„Istražnim radnjama se više ne bavimo. Radimo internu studiju izvodljivosti i završavamo projekte na koje smo se ranije obavezali, a da pritom ne kršimo uredbu Vlade Republike Srbije“, kazao je.

Pitanje da li će ili neće biti ovog projekta, prema njegovim rečima je sekundarno u odnosu na „otpočinjanje javne debate i dijaloga o tome šta je zaista projekat Jadar“.

„Kompanija je takođe spremna da izađe u susret i objavi nacrt studije o zaštiti državne sredine. Zbog čega kažem nacrt – jer da bi se ušlo u javnu debatu potrebno je vratiti ceo projekat u neki regularotni zakonski tok. Potrebno je da mi dobijemo dozvolu nazad da radimo naše istraživanje da bismo svim zainteresovanim mogli da pokažemo do čega smo došli“, kazao je.

Upitan kada iz kompanije Rio Sava očekuju da nazad dobiju tu dozvolu, on odgovara da te informacije nema.

„Poslednji sastanak za koji ja znam bio je u Davosu, gde se generalni direktor naše kompanije sastao sa predsednikom Vučićem. Koje su teme razgovora bile, nisam bio na sastanku i ne mogu da komentarišem“, rekao je on.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR