Glas Javnosti

ODZVONILO LITIJUMU I RUDNICIMA?! Dramatičan preokret koji najavljuje krizu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pad cena je izazvao probleme kompanijama koje žele da prodaju rudnike ili udele.

Cene litijuma, nikla i kobalta su pale sa rekordnih nivoa, a to predviđaju stručnjaci, znači da je sve manje posla u toj industriji, pa je moguće i zatvaranje nekih rudnika.

Slom nekih od najzahtevnijih metala za tranziciju energije izaziva pustoš širom rudarskog sveta, odugovlačeći projekte, razbijajući ugovore i pokrećući borbu za gotovinom.

Litijum — ultra-laki metal koji se koristi u baterijama električnih vozila — pao je za više od 80% u odnosu na rekord s kraja 2022. godine, pošto je tržište prešlo iz straha od nestašice u brdo viška zaliha. Nikl i kobalt su takođe oslabili, opterećeni prilivom nove proizvodnje usred zabrinutosti da prelazak na električna vozila možda neće biti tako lak i brz kao što se predviđalo, piše Blumberg.

To je dramatičan preokret u odnosu na dešavanja poslednjih godina koja su podigla cene i izazvala žurbu nekih od najvećih igrača u automobilskoj industriji da obezbede buduće snabdevanje. Sada su proizvođači automobila uzdržani i napuštaju diskusije o ugovorima, tvrde investicioni bankari u rudarstvu i rukovodioci industrije. Niske cene otežavaju neimarima rudnika da prikupe novac i iz tradicionalnijih izvora, u vreme kada se industrija takođe bori sa naglom inflacijom koja povećava troškove izgradnje novih projekata.

Neki rudnici u Kongu su prodati, a u brazilskom rudniku nikla je smanjena proizvodnja. Neki manji rudnici, pogođeni su još više, navodi list.

Izgradnja novih rudnika traje godinama, a ponekad i decenijama, a zaustavljeni projekti često mogu biti teški za ponovno pokretanje. I dok je većina ključnih tržišta baterija sada u suficitu, već se predviđaju nestašice do kraja decenije kako se ozelenjavanje ekonomije ubrzava.

U slučaju litijuma, nekada malog tržišta robe koje je katapultirano u globalnu žižu javnosti zbog svoje vitalne uloge u električnim baterijama — ekstremni bum i pad u poslednjih nekoliko godina pokazuju poteškoće u pokušajima da se predvidi buduća ponuda i potražnja bilansi i cene, kako za proizvođače tako i za njihove investitore.

Metali za baterije su poslednjih godina bili svetla tačka za rudarsku industriju. Kako su dugoročni izgledi za potražnju za starom železnom rudom i ugljem slabili, eksplozivna nova priča o potražnji za materijalima u rasponu od bakra do litijuma predstavljala je priliku za rast jer su vlade i proizvođači širom sveta žurili da obezbede buduće zalihe.

Rudarska industrija je nastojala da se predstavi kao rešenje za klimatske promene, snabdevajući materijale potrebne da se razbije zavisnost čovečanstva od fosilnih goriva.

Litijum je pao na nivoe koji nisu viđeni od 2021. godine, usred rastuće prezasićenosti zalihama za koju neki analitičari sada očekuju da će trajati do 2028. Kobalt je izgubio dve trećine svoje vrednosti od nedavnog vrhunca 2022. godine. Nikl je pao za 45% prošle godine, opterećen poplavom jeftinog snabdevanja iz Indonezije, gde nove tehnike za proizvodnju materijala za baterije prete da potpuno upropaste industriju.

Pad cena je otežao kompanije koje žele da prodaju rudnike ili udele. Auto industrija je pokazivala znake da postaje ključni izvor sredstava, pošto su kompanije kao što su Ford General Motorss jurišale da kupe udeo u rudnicima ili potpisuju ugovore kako bi zaključale buduće snabdevanje.

Međutim, taj trend sada zaostaje, kažu bankari i rukovodioci koji rade u tom sektoru.

Šuška se da bankari kažu da su višestruki poslovi na kojima su radili prošle godine sa proizvođačima automobila propali, jer potencijalni kupci počinju da zauzimaju stav da će pritisak na električna vozila biti sporiji nego što se očekivalo i da je potreba za obezbeđivanjem materijala manje hitna.

Prodaja dva brazilska rudnika nikla u vrednosti od milijardu dolara propala je nakon što je kompanija za akviziciju specijalne namene koja je na londonskoj berzi, koju podržavaju Glenkor i dva proizvođača automobila, stopirala ugovor kako su cene pale.

U protekloj godini, Saudijska Arabija se pojavila kao novi ključni igrač u nastojanju da se diverzifikuje od fosilnih goriva, i nakon što je pristala da kupi 10% udela u poslu sa niklom i bakrom Vale SA. Godišnja rudarska konferencija kraljevstva koja se održava ove nedelje privukla je visoku listu vrhunskih izvršnih direktora koji se okupljaju u Rijadu, zajedno sa ključnim bankarima, investitorima i analitičarima u industriji.

I dok su neki kupci odustali, pad vrednosti akcija je pomogao da se poveća interesovanje za sklapanje poslova u određenim delovima rudarske industrije, kao što su mali i srednji proizvođači litijuma u ​​Zapadnoj Australiji.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR