Glas Javnosti

VELIKA LETNJA VREMENSKA PROGNOZA: Saznajte kako vas vreme čeka sve do OKTOBRA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meteorološki servis Severe Weather objavio je dugoročnu prognozu za celo leto širom Evrope, a ukoliko se neko nadao da će biti nešto prijatnije nego prethodne godine, podaci ne ohrabruju.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je dugoručnu prognozu za leto pred nama i prema njihovim podacima izgleda da nas zaista čeka dugo i toplo leto.

Kako se navodi, prosečna temeperatura u junu mesecu biće za oko 0,8 stepeni viša od višegodišnjeg proseka. 
Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.6 stepeni. Očekuje se da će i padavina biti manje ispod proseka.


U julu nas čekaju toplotni talasi, a temperature će biti za oko dva stepena više od prosečnih. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.9 stepeni Celzijusa, a padavina će i u ovom mesecu biti manje nego što ih je bilo prethodnih godina.

U avgustu se nastavljaju toplotni talasi i rast temperature koja će ponovo biti za još dva viša od proseka prethodnih godina  U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32 stepena celzijusa.


Čeka nas topliji i prosečno vlažan septembar. U prvoj polovini septembra nastavak kasnog leta. Temperature ponovo više od prosečnih i za 0,7 stepeni.  U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.9 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 47 milimetara.


U oktobru nas čeka Miholjsko leto, kažu stručnjaci iz RHMZS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobara biće oko 18.4 stepeni celzijusa.

Mesečna suma padavina tokom oktobara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 9 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 36 mm što znači da će oktobar biti suvlji od septembra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR