Glas Javnosti

DEČAK IZ SRBIJE IMA MISTERIOZNI HEPATITIS? Poznato u kom je stanju, hitno prebačen u ITALIJU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Devetogodišnji dečak za kog se sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porekla prebačen je jutros iz Beograda u bolnicu u Bergamu u Italiji.

Lekari odlučiti da li je mališanu potrebna jetra donora, jer je dečakova, kako su ustanovili lekari Instituta za majku i dete, u jako lošem stanju, prenose Novosti.

U RFZO je potvrđeno da su na zahtev Instituta, gde je dečak iz Čačka lečen od 4. maja, organizovali transport do Italije i lečenje u bolnici u Bergamu, sa kojom Srbija inače ima dugogodišnju dobru saradnju u transplantacijama jetre.


Dečak je otputovao posebnim letom, kakvi se već duže vreme organizuju za najteže pacijente na osnovu saradnje RFZO i avio-službe Vlade Srbije. Troškove lečenja pokriva osiguranje.

Još nije potvrđeno da li dečak ima misteriozni oblik hepatitisa, registrovan dosad u više od 20 zemalja sveta, iako su ispitivanja Instituta za majku i dete završena.


Hepatitis A, odnosno "obična" žutica je isključena kao mogućnost, iako su doktori zbog žute boje kože deteta prvo pomislili na ovo oboljenje.

Potom su sprovedeni drugi testovi i analize kako bi se utvrdilo da li dete ima hepatitis nepoznatog porekla za koji se još ni u svetu ne znaju ni uzrok, ni put prenosa, ali se sumnja da je izazvan adenovirusom 41.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP