Glas Javnosti

DANAS JE PRAZNIK SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Važno je da uradite JEDNU STVAR

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog svake godine 12. maja.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Ostrošku isposnicu sa čudotvornim moštima, u kojoj je za života boravio Sveti Vasilije, posećuju i hrišćani i muslimani podjednako verujući u njihovu isceliteljsku moć.


Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice, gde se zamonašio i započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdoš, služeći pravoslavnoj veri i čuvajući svoje vernike od turskih svireposti. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio 1671. godine.


Manastir je dobio ime po brdu koje se uzdiže iznad njega i podeljen je na Gornji i Donji Ostrog, gde vernici dolaze na poklonjenje svetitelju, posebno na Duhove, 50 dana po Vaskrsu.

Manastir Ostrog, čije su svetinje vekovima zidali verni priložnici, ne može se meriti po arhitekturi i freskama sa velikim srednjovekovnim manastirima, ali im je ravan po svojoj duhovnoj snazi.


Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog svake godine 12. maja (29. aprila po julijanskom kalendaru), piše Alo.


Od davnina postoje legende vezane za ovog sveca, pa se tako kaže da je Sveti Vasilije tokom života više ličio na anđela nego na čoveka, kao i da je svoj duh uzdigao, a telo obesmrtio.

Za isceljenje tela i duše očitajte danas ovu molitvu:

"Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni. Veliki branitelju vere pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju svetu veru držimo, i s nadom tebi pristupamo.

Veliki arhijereju Božiji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljude tvoje, pa naposletku i za mene nedostojnog i poslednjeg.


Tvrdoški viteže i ostroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidljivih i nevidljivih."

Molitva Svetom Vasiliju

Iskrena molitva

Na ovaj veliki praznik i crveno slovo u crkvenom kalendaru ne obavljaju se nikakvi paganski običaji niti rituali. Na praznik Svetog Vasilija jedino što treba da uradite jeste da se iskreno pomolite čudotvorcu – veruje se da će svaka iskrena želja iz dubine srca biti ispunjena.

"Zapalila te je Srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga Živoga, pa nam sada osvetli puteve i razagnaj tugu. Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrej sada Božijim duhom i srca naša, da se spasemo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe Sveca Božijega.


Sa svih strana sveta priticali su ćivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavolje raskidao, i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi, krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima pa i meni.

Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne. Sveti Vasilije Čudotvorče i oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR