Glas Javnosti

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI: Ovako je danas izgledao Beograd, najzagađeniji grad na svetu (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beograd je danas bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu.

Beograd se nalazi na prvom mestu po zagađenosti, a iza sebe je ostavio indijski Delhi Karači u Pakistanu i kineski Vuhan, prema podacima sajta IQAir. 

Beograd je trenutno u crvenoj zoni koja označava da je vazduh nezdrav i da je opasan po zdravlje građana, a prema prosečnoj izmerenoj vrednosti svih mernih stanica u Beogradu, broj PM2.5 čestica iznosi 179.

Ove čestice uzimaju se kao uzorak jer se smatraju zagađivačem koji je najopasniji po ljudsko zdravlje.

Međutim, čini se da nije ni morao neko zvanično to da nam kaže – jasno je da magla koja se ovog jutra spustila na grad nije obična.

Stručnjaci upozoravaju da je vazduh skoro svuda opasan i definitivno nije za izlazak napolje. A evo šta je dočekalo one koji su morali da izađu.

Magla koja ima „i miris i ukus“.

Atmosfera koja bi se najblaže mogla opisati kao jeziva i zastrašujuća, a koja je izgleda postala naša svakodnevica.

Inboks Eko straže je „eksplodirao“, a na njihovoj stranici može se videti kako najzagađeniji grad na svetu izgleda iz različitih uglova. 

View this post on Instagram

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

„Ne postoje maske koje mogu da jako sitne čestice zadrže da ih mi ne bismo udahnuli. Maske koje se prodaju u apotekama verovatno delimično doprinesu, ali baš da uklone najsitnije čestice koje su i najopasnije – od toga nema ništa. Postoje takozvani hepa ili epa filteri za laboratorije, ali oni su tako gusti da čovek kroz njih ne bi mogao da diše kad bi se postavili u masku. Tako da tu nema perfektne zaštite“, objasnio je za Nova.rs prof. dr Ljubiša Ignjatović sa Fakulteta za fizičku hemiju. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR