Glas Javnosti

KORONU ĆEMO NEKAKO I PREŽIVETI, ALI OVAJ VAZDUH TEŠKO: Beograd od jutros ponovo NAJZAGAĐENIJI NA SVETU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da je Beograd među najzagađenijim gradovima na svetu, nije nikakva novost. Međutim, danas je prešao u ubedljivo vođstvo.

Beograd i Srbija su u poslednje vreme u samom vrhu kada je u pitanju zagađenost vazduha, a od jutros je naš glavni glavni grad na prvom mestu, pokazuju podaci sa sajta IQAir.

Beograđani su se jutros probudili u masi smoga i magle koji su proizvod enormnog zagađenja, a prestonica se nalazi u crvenoj zoni koja označava da je vazduh visoko rizičan za zdravlje građana, posebno za ljude sa respiratornim problemima.

Koliko je zagađenje veliko, govori i činjenica da je golim okom vidljivo kretanje zagušljive mase, kao i da se, kada se pogleda u obližnje zgrade, one uopšte ne vide.

Prema prosečnoj izmerenoj vrednosti svih mernih stanica u Beogradu, broj PM2.5 čestica iznosi 179. Tako je Beograd iza sebe ostavio Nju Delhi, Mumbaj, Vuhan i druge mnogo veće gradove.

Pored Beograda, gradovi koji su ocenjeni kao "jako zagađeni" su Lazarevac, Kosjerić, Niš, Novi Sad, Valjevo, Pančevo, Novi Pazar, Zaječar, Pirot, Popovac, Smederevo, Užice, Čačak, Veliki Crljeni.

Preporuke su da se što manje vremena provodi napolju i da se izbegavaju teške aktivnosti.

Na listi najzagađenijih država na svetu, Srbija se trenutno nalazi na 28. mestu

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR