Glas Javnosti

UŽASNO! ČETIRI BEBE U BEOGRADU PREMINULE OD VELIKOG KAŠLJA: Raste broj dece sa teškom kliničkom slikom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Ovu je jutros izjavio dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić".

- Nažalost, mala deca, odojčad do 4 meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri deteta - kaže dr Vukomanović.

Kako je dodao, jedno dete je trenutno na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo.

- Ima oko 70 dece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast dece sa teškom kliničkom slikom - kaže dr Vukomanović.


 

 


Cena nedovoljne vakcinacije plaćena životom dece


Imunizacija je obavezna i počinje u drugom mesecu života i ne treba da postoji bilo brana za propisnu vakcinaciju dece, ističe dr Vukomanović.

- Ne postoji bolja odbrana od vakcinacije. Treba ispoštovati kalendar, kontraindikacije ne treba da budu brana za vakcinaciju kada je to propisano. Cena je zašto su ova deca umrla i zašto je ovoliki porast obolelih sigurno je zbog nedovoljne vakcinacije starijih osoba - kaže dr Vukomanović.

U EU je doneta odluka da trudnice počnu da se vakcinišu posle velikog kašlja, a i kod nas se priča o tome da deca dobijaju još jednu vakcinu nakon završene osnovne škole.

- Mislim da je Ministarstvo zdravlja već reagovalo i da je uputstvo kako sprovoditi vakcinaciju kod te dece upravo doneto i počeće da se sprovodi i u praksi - kaže dr Vukomanović.

Glas javnosti/R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR