Glas Javnosti

VELIKI KAŠALJ - BOLEST OD 100 DANA KOSI BEBE I DECU U SRBIJI! Alarmantni podaci pokazuju da je skoro 1000 zaraženo!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zvanične informacije koje nam stižu sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ jeste da je u Srbiji zaključno sa 31. decembrom 2023. godine potvrđeno 909 slučajeva velikog kašlja, dok je na teritoriji glavnog grada prijavljena, ali ne i proglašena epidemija.

U Srbiji je sve veći broj dece obolele od velikog kašlja, u narodu poznatija kao "bolest od 100 dana". Prema zvaničnim podacima najviše je obelele dece uzrasta do 12 meseci, ali sve je više i školske dece od 10 do 14 godina.

Pixabay

foto: printscreen
- Sada je vreme respiratornih infekcija gde do izražaja dolazi veliki kašalj. To je kapljična infekcija i specifična je po tome što se lako i brzo širi. Osoba je takođe jako dugo zarazna - rekla je u "Jutro na Blicu" pulmolog Dragana Jovanović.

Simptomi

Temperatura, malaksalost, bol u grlu i kašalj. Simptomi u početnoj fazi su nekarakteristični, podsećaju na prehladu, usled čega roditelji mogu da "omanu" u proceni.

- Prvo krene sa blažim simptomima - kaže pulmolog.

Dodaje da tokom naredne dve nedelje kašalj postaje teži sa čestim epizodama zacenjivanja te da je bitno da se bolest pravovremeno dijagnostikuje i otpočne lečenje.

- Onda krene sa težim koji podrazumevaju uporni, zacenjujući kašalj. To je prilično prepoznatljivo kod dece. Onda dolazi do faze oporavka. Može trajati od tri do pet meseci - rekla je doktorka Jovanović..

"Roditelji nemaju poverenja u vakcine"

Ona je istakla i da je pravovremena i kompletna vakcinacija u skladu sa Kalendarom imunizacije najefikasnija mera prevencije ove bolesti, a svako odlaganje vakcinacije povećava rizik od ekspozicije uzročniku i obolevanja.

- Nije slučajno što se sada pojavljuje više nego ranije, jer ljudi nemaju poverenja u vakcine. Posustala je redovna vakcinacija novorođenčadi. U 2023. svega je 91 odsto dece vakcinisano. Roditelji ne dovedu decu na vakcinaciju. Frapirajući podatak je da je svega 80 odsto vakcinisano po rođenju. Kada su u pitanju bebe i odojčad, one moraju bolnički da se leče, a mora se napomenuti da je smrtnost 1 odsto. Uglavnom kod odrasle populacije to nije toliki problem, ali kod dece je vitalni. Jako je važno vakcinisati decu petovalentnom vakcinom - kaže dr Jovanović.

Lečenje

- Lečenje je jednostavno, antibioticima. Važno je odmah reagovati kod dece. Ono što je jako bitno je sama dijagnostika i prevencija - istakla je doktorka gostujući na "Blic" televiziji.

Najveći broj slučajeva velikog kašlja zabeležen u Beogradu i Južnobačkom okrugu

- Najveća uzrasno specifična stopa incidencije zabeležena je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno kod odojčadi mlađe od 12 meseci, a najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i grada Beograda, dok su najviše stope incidencije registrovane na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga - navodi Jovanović.

Printscreeen Youtube

foto: printscreen

Dodala je da na teritoriji Kolubarskog, Zaječarskog i Topličkog okruga za sada nije bilo prijavljenih slučajeva pertusisa, a da je prijavljena porodična epidemija sa dvoje obolelih u Boru.

Iz Instituta dodaju i da je od sredine septembra 2023. došlo do povećanja učestalosti svih respiratornih virusnih infekcija, među kojima je i COVID-19 na teritoriji Srbije.

Kada je veliki kašalj u pitanju, iz Instituta navode da su najosetljivija novorođena deca i odojčad koja nisu mogla da budu vakcinisana i ona koja nisu potpuno vakcinisana sa tri doze vakcine koja sadrži pertusis komponentu, kako je predviđeno Kalendarom imunizacije.

Dodaju i da se kod njih češće javlja teža klinička slika praćena komplikacijama, a kod adolescenata i odraslih klinička slika je obično blaga i često atipična.

Glas javnosti / B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR