Glas Javnosti

UNUKA MILUNKE SAVIĆ ŠOKIRANA! Amerikanci su preterali u spotu, nema veze sa istinom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Slobodanka Grković, unuka Milunke Savić oglasila se posle emitovanja trećeg nastavka spota "Vi ste svet" za koji kaže da je šokantan.

Niko iz američke ambasade nije kontaktirao sa mnom, niti me je šta pitao.

Prva reklama je bila u redu, već druga me začudila, treća me je potpuno šokirala, objašnjava Slobodanka Grković, unuka Milunke Savić.

Nezamislivo joj je, nastavlja, da je heroina Prvog svetskog rata, prvi bombaš u svojoj četi, borbena Milunka koja je jurišala da uništi zadati cilj, povlačila vojnike sa linije. 

 Već to mi se nikako nije uklapalo, a navodi iz trećeg nastavka „Vi ste svet“ nemaju mnogo veze sa istinom. Nisam u srodstvu ni sa kakvim bugarskim generalom i ne znam odakle im to. Moj otac Bebel Minkov je došao u Beograd na studije medicine. Potiče iz bogate porodice, deda je bio učitelj - ističe Slobodanka, koja je radni vek provela kao stomatolog. Sada je penzionerka, ali i dalje radi od jutra do mraka. - Kao i moja baka što je radila. Nju nije držalo mesto, kuća je uvek bila besprekorno čista, kuvala je, šila, plela.

Navikla da se o Milunki priča samo kad su jubileji, jer u udžbenicima nije bilo, a i dalje nema ni slova o ženi koja je toliko zadužila Srbiju, Slobodanka objašnjava da je njena dužnost da ukaže na pogrešne podatke u spotu.

 Zasmetalo mi je i ono o povlačenju, kamoli ovo o ocu mog supruga. Teško da bi jedna Milunka iz Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, nadaleko poznatog gvozdenog puka, glavni bombaš u četi, komandovala povlačenje. Milunka koja je jurišala bez razmišljanja na ciljeve koje je trebalo da uništi. Ratnica koja je sama na Drini zarobila i razoružala 20 austrijskih vojnika, potom u drugoj bici prvo 23, potom i 40 Bugara. Opet sama samcijata.

Sigurna da će spot „Vi ste svet“ sve više iritirati narod, Slobodanka kaže da je svedok dve krajnosti kad je reč o njenoj baki.

- Prva je bila totalno ignorisanje, kad nije bilo poželjno veličati herojstvo jedne Srpkinje. Bila su to vremena mog školovanja, o Milunki niko ništa nije znao. Nažalost, tako je bilo i kad je u školu išla moja ćerka Ivana. A sad svakog dana Milunku gledamo na televiziji, i da bude gore, sa podacima iz njenog života koji ne odgovaraju istini - navodi Slobodanka Grković za Nportal.

BONUS VIDEO: Ovo su stvarni rejtinzi političkih stranaka

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR