Glas Javnosti

SRPSKA HEROINA DOBIJA SPOMENIK NA VOŽDOVCU! Milunka Savić zaslužuje da buduće generacije pričaju o njoj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ponovo je aktuelna tema da se srpskoj heroini iz Prvog svetskog rata podigne spomenik u Beogradu. Pre tri godine pokrenuta ista ideja, ali su se sve državne službe oglušile od takve zamisli.

Predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić podnela je inicijativu Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova Grada Beograda da se spomen-obeležje postavi na uglu ulica Braće Jerković i Meštrovićeve na Voždovcu, na mestu gde se sada nalazi fontana koja nije u funkciji.

Prema rečima čelnice GO Voždovac, sigurna je da će komisija uvažiti molbu da poznata Voždovčanka dobije spomenik.

- Najveća heroina srpske istorije, patriotkinja i ratnica, zaslužuje da ostane upamćena na ovaj način, da buduće generacije više uče o njoj i da ih vaspitavamo na njenim primerima, kakvi bi ljudi trebalo da budu - kaže Tomić Ilićeva.

- Ujedno se zahvaljujem zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, na inicijativi da se otkupi kuća u kojoj je ona živela i pretvori u muzej. Kako sadašnji vlasnici to za sada ne žele, moj predlog je da to zasad bude spomenik.

 Prethodnik sadašnje predsednice Opštine Voždovac, Aleksandar Savić, 2019. godine takođe je imao zamisao da se Savićevoj podigne spomenik, ali uz obeležja Vasi Čarapiću, Vojvodi Stepi i Karađorđu. Kako je tada bilo predloženo, "Borba" vajara Sretena Stojanovića i "Obnova" Lojze Dolinara, koje od 1949. stoje ispred ulaza u ovu gradsku opštinu, trebalo je da se izmeste u park. Njihovo mesto trebalo je da zauzmu spomenici pomenutih ličnosti. Anketa organizovana elektronski na sajtu GO Voždovac ovim povodom je, međutim, povučena, a ideja nije sprovedena u delo.

Predlog Udruženja Raščani
Povodom nedavno obeležene godišnjice smrti Milunke Savić, zavičajno udruženje Raščana "Milunka Savić" podsetilo je da je inicijativu Skupštini grada Beograda za podizanje spomenika podnelo još prošle godine, kao i da se niko od nadležnih nije oglasio tim povodom. NJihov predlog je bio da lokacija bude park Manjež.

(Glas javnosti/ Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR