Glas Javnosti
posta

UNICEF: Neopohodno investiranje u programe dečjih dodataka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Neophodno je podići investiranje u decu pre svega u pogledu unapređivanja programa dečjih dodataka, saopšteno je danas iz UNICEF-a i ističe da je veoma zabrinjavajuće to što je veliki broj dece živeo u siromaštvu do sada, što je dodatno pogoršano tokom nezapamćene krize.

Navode da će deca i porodice koje su ižložene ekonomskim teškoćama biti suočene s dodatnim problemima izazvanim rastom cena hrane i energije.

Imajući sve ovo u vidu, iz UNICEF-a kažu da je opadajući trend broja dece korisnika dečijeg dodatka bio prisutan i u prethodnim godinama.


“Zato je UNICEF, na zahtev Vlade Republike Srbije, već izradio set opcija za unapređenje programa dečijih dodataka s proverom materijalnog stanja sa fokusom na decu, kao i pet scenarija za povećanje adekvatnosti i procenama troškova po budžet i još četiri scenarija za predloženo povećanje obuhvata”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da ovi scenariji uključuju povećanje dečijeg dodatka na jednu polovinu ili jednu trećinu iznosa koji se pripisuje deci prema linijama apsolutnog ili relativnog siromaštva, sa iznosima koji se razlikuju prema starosti dece.

“Najadekvatnija izmena podrazumevala bi uvećanje dečijeg dodatka za svu decu do iznosa linije relativnog siromaštva za mlađu decu, što bi budžetski iznosilo 8,3 milijarde dinara godišnje”.


Iz UNICEF-a, kažu, da i u tom smislu pozdravlja predlog Fiskalnog Saveta kada je reč o merama socijalne i poreske politike za smanjenje nejednakosti i rizika od siromaštva u Republici Srbiji od 29. septembra, pišu Sremske vesti.

Ova humanitarna organiazcija ocenjuje da značajan optimizam unosi ocena Fiskalnog Saveta da u budžetu za 2023. godinu postoji prostor za uvećanje dečijeg dodatka za 14 milijardi dinara.

UNICEF ističe da je, kao i uvek, spreman da podrži Vladu Srbije u pripremi targetiranih mera za smanjenje siromaštva kako bi sva deca u Srbiji mogla da žive dostojanstveno i da doprinesu prosperitu Srbije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR