Glas Javnosti

UNICEF: Deca sa invaliditetom previše su zastupljena u institucijama, smeštena su sa odraslima!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

U saopštenju Unicefa navodi se da su u preporukama UN Komiteta za prava deteta iz 2017. godine date preporuke da Vlada smanji smeštaj dece mlađe od tri godine u rezidencijalne ustanove.

UNICEF je razmotrio nedavno objavljeni Izveštaj organizacija civilnog društva o stanju dece sa smetnjama u razvoju u rezidencijalnom smeštaju u Srbiji. Mnoge tačke navedene u Izveštaju već su obuhvaćene tekućom reformom sistema brige o deci i procesom deinstitucionalizacije. Srbija je postigla značajan napredak u smanjenju broja dece u ustanovama. Na globalnom nivou, Srbija je jedna od zemalja sa najmanjim procentom dece u ustanovama (manje od 100 dece na 100.000 dece). Međutim, deca sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom su još uvek previše zastupljena u institucijama, njihov boravak je dugoročan i često su smeštena zajedno sa odraslima. Procenjuje se da je četvoro od petoro dece koja su smeštena u ustanove deca sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, što je 73,9 % sve dece u rezidencijalnom smeštaju, saopštili su iz Unicefa.

U zaključnim zapažanjima i preporukama UN Komiteta za prava deteta iz 2017. godine na kombinovani Drugi i treći periodični izveštaj o primeni Konvencije o pravima deteta u Republici Srbiji, date su, između ostalog, i preporuke da Vlada odmah smanji smeštaj dece mlađe od tri godine u rezidencijalne ustanove, uključujući i decu sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, i da sprovede mere da se smanji broj dece u velikim rezidencijalnim ustanovama kako bi se obezbedilo da se institucionalni smeštaj koristi samo kao krajnje, neizbežno rešenje. Komitet za prava osoba sa invaliditetom je takođe pozvao Vladu Republike Srbije u Zaključnim zapažanjima na početni izveštaj Srbije 2016. godine da pojača napore na deinstitucionalizaciji dece, posebno dece sa intelektualnim i / ili psihosocijalnim teškoćama, i da obezbedi efikasniju tranziciju dečaka i devojčica iz ustanova u porodice.

 

U svakom društvu, deca sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom su izazovni prioritet u reformi usluga, jer alternative institucionalnoj nezi zahtevaju usaglašenu viziju i udruženo intenzivno angažovanje različitih sektora, a Srbija nije izuzetak.

Srbija, kao demokratska zemlja, sada treba da iskoristi svoje demokratske institucije u odgovoru na ovo pitanje. Tekuće reforme brige o deci i proces deinstitucionalizacije moraju da se ubrzaju kako bi se osiguralo da nijedno dete ne bude izostavljeno. Ovo se posebno odnosi na decu sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom koja su i dalje najzastupljenija u institucionalnom smeštaju, najčešće u velikim rezidencijalnim institucijama. Sada su potrebne odlučne akcije, angažovani resursi, usvajanje i pažljivo praćenje sprovođenja Strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period 2021-2026.

Konvencija o pravima deteta predviđa da svako dete treba da odrasta u porodičnom okruženju, u atmosferi sreće, ljubavi i razumevanja. Pored toga, Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom štiti pravo svih osoba sa invaliditetom da žive u zajednici. Međutim, usluge i mere podrške porodicama nisu dovoljno razvijene, tako da su najugroženije porodice, posebno one sa decom sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, i dalje u riziku od odvajanja i smeštaja u ustanove. Održivi efekti procesa deinstitucionalizacije postići će se samo ako budu praćeni paralelnim ulaganjima u preventivne usluge.

 

UNICEF je posvećen da nastavi i jača podršku naporima Vlade Republike Srbije u ovoj oblasti, i poziva sve Vladine i razvojne partnere da prioritetno ubrzaju rad na ostvarivanju prava dece sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom i osiguravanju preko potrebnih finansijskih resursa, navedeno je u saopštenju.

Pokrajinska vlada

Pokrajinska vlada kontinuirano vodi računa o svih šest domova za smeštaj dece i omladine kojima je osnivač i do sada nisu zabeležene nepravilnosti u radu ovih ustanova, niti je konstatovano zanemarivanje korisnika, saopšteno je danas.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je danas da će tokom narednih nedelja, bez najave, obići sve domove za smeštaj dece i omladine kako bi se i lično uverio u stanje u tim ustanovama.

Na teritoriji Vojvodine to su Dečje selo "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Kamenici, Dom "Veternik", Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Spomenak" u Pančevu, Dom za decu i omladinu "Vera Radivojević" u Beloj Crkvi, Dom za decu i omladinu „Miroslav Antić Mika" u Somboru i Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka" u Subotici.

 

Ukupno je u ovim ustanovama smešteno 512 dece i mladih, navodi Pokrajinska vlada.

Istić se i da je u protekle četiri godine Pokrajinska vlada izdvojila je 260,7 miliona dinara za poboljšanje standarda i kvaliteta života korisnika i zaposlenih u tim ustanovama, dok će novim rebalansom pokrajinskog budžeta biti izdvojeno više od 70 miliona dinara.

Pokrajinska vlada jednako brine i o stručnom aspektu rada sa decom, što potvrđuju i redovni ispekcijski nadzori kojih je od 2018. godine do danas bilo ukupno sedamnaest.

 

Od početka ove godine inspekcija je kontrolisala domove u Veterniku i Sremskoj Kamenici i u njima nisu utvrđene nepravilnosti u radu, prenosi Tanjug.

- Iako su inspekcijski izveštaji pozitivni, lično sam naložio da se izvrše dodatne kontrole i ostalih ustanova. Pokrajinska vlada u potpunosti je na raspolaganju službama, građanima i nevladinim organizacijama jer je to veoma bitno za celokupnu zajednicu. Nastavićemo da vodimo računa o najosetljivijim grupama i da kontinuiranim ulaganjima unapređujemo uslove u cilju stvaranju jednakih mogućnosti za sve - naveo je Mirović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR