Glas Javnosti

STRAVIČNI PODACI UNICEF-A: Skoro polovina dece u Srbiji trpi telesno i psihološko kažnjavanje

Društvo
Autor: Glas javnosti

U proteklih 15 godina sve je manje dece u Srbiji koja su izložena nasilnom disciplinovanju u svojim domovima, ipak skoro polovina dece uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje, saopštila je danas misija UNICEF u Srbiji.

Takve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od dve do tri godine dobijaju prve batine, dodaje se u saopštenju.

Ohrabrujuće je da više od 90 odsto roditelja saglasno da nasilna disciplina nije dobra za dete, jer ona povređuje i ponižava dete, razvija nepoverenje i nesigurnost, a nepoželjna ponašanja se neretko ponavljaju, prenosi N1.


Mnogi roditelji u Srbiji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece, međutim, postoje i oni kojima su udarac, bes i vika prva i jedina reakcija na izazovno ponašanje deteta, istakla je direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova.

Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene svoje ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života, istakla je ona.

Narednih mesec dana UNICEF će, u okviru kampanje „Budi ruka koja voli i reč koja sokoli“, sprovesti niz aktivnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i Subotici.


Počeće i intenzivan program dugoročnije podrške roditeljima da unaprede svoje disciplinske prakse kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, kao i u zdravstvenom i obrazovnom sistemu koji se kroz svoju svakodnevnu praksu susreću sa roditeljima u skoro 50 gradova u Srbiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR