Glas Javnosti

TRPEZA K`O SVETOG PETRA KAJGANA! Evo koliko novca vam ove godine treba za spremanje slave

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako se broj gostiju za slavu značajno smanjio kod mnogih, troškovi su ostali slični, jer naši običaji nalažu da se sve spremi "kako dolikuje".

Krsna slava je tradicionalni običaj kod Srba, dan kada se slavi svetitelj koji jezaštitnik kuće. Srpski domaćini obično se trude da na taj dan trpeza bude bogata. Iako je broj gostiju smanjen zbog korone, cene namirnica su značajno skočile, pa troškovi za ovaj dan ostaju slični kao i ranije. Ako govorimo o mrsnoj slavi, predjelo je nešto sa čim se počinje ručak. Ovde se podrazumevaju razni suvomesnati proizvodi, pite, sirevi i slično, a za ovo će vam u proseku trebati 2.000-6.000 dinara.

Nakon toga idu supa ili čorba, često sa govedinom, pa sarma. Sve su to takođe značajni izdaci jer je meso poskupelo, pa za mleveno treba platiti 400-500 dinara, dok je kilogram kupusa oko 70 dinara ako ga sami kiselite.

Na kraju, pečenje je nešto što je obavezno. Neko preferira da ima i jagnjetinu i prasetinu, dok se neko pre okrene ka roštilju. U odnosu na prošli septembar, meso je poskupelo za 9,4 odsto, tako da ćete za kilo svinjetine morati da izdvojite u proseku oko 550 dinara, ali u slučaju da ga sami pečete. Gotovo svinjsko meso je oko 1.300 dinara, dok je jagnjetina oko 1.700 dinara. U zavisnosti od toga koliko gostiju vam dolazi, računajte oko 300 grama mesa na svakog gosta.

Na kraju ručka ide desert u vidu torti ili kolača koji opet predstavlja značajan izdatak, sve u zavisnosti od toga koliko gostiju imate. Ako sami pravite kolače, računajte da vam za tri kilograma treba oko 2.000 do 2.500 dinara, dok će priprema torte koštati oko 3.000 dinara. Kada je u pitanju posna slava, ona takođe iziskuje velike troškove, nekad možda i veće nego za mrsnu slavu. I ovde se mnogi odlučuju za brojna predjela, čorbe, salate, potom ide pasulj pa sarma. Na kraju dolazi riba. Šaran i pastrmka koštaju 350-500 dinara po kilogramu pod uslovom da ih sami redite i pečete. Brancin i orada su 990-1230 dinara, a najskuplji je losos čiji fileti koštaju 1.700-2.300 dinara. Ako kupujete pečenu ribu, šaran i pastrmka u proseku koštaju 1.100-1.600 dinara po kilogramu, a pečeni losos čak 3.000 dinara za kilogram.

Sastojci za deserte su poskupeli takođe. Orasi su se prošle godine mogl naći za 700, a sada za 1.500 dinara. Ako kupujete torte, treba da izdvojite 890-3.500 dinara za kilogram, dok su kolači 1.000-1.900 dinara. Pića su takođe poskupela, pa se procenjuje da ćete za ovaj deo morati odvojiti 2.500-5.000 dinara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR