Od svih ostalih orašastih plodova veoma se razlikuje, jer nije kalorično - samo 180 kalorija na 100 grama, u odnosu na orahe i suvo voće koji sadrže čak 600 kalorija na 100 grama.
Takođe, kestenje ne sadrži holesterol, već vrlo malo nezasićenih masti, dok glutena uopšte nema.
Osim toga, ovi orašasti plodovi su jedini iz te vrste koji sadrže vitamin C, a sadrži i dosta vode.
Ako ste u nedoumici čime da iznenadite ukućane predstavljamo vam recept za jednostavan kolač od kestena.
Umesite testo od 150 g omekšalog putera, 100 g šećera, jednog jajeta i 300 g brašna. Kada se sve sjedini dodajte dva vanilin šećera i kašičicu ekstrakta vanile.
Neka odstoji u frižideru bar 30 minuta, a zatim pravite tanke korpice i postavite ih na kalupe za mafine, a dno izbodite čačkalicom. Pecite desetak minuta na 180 stepeni, sve dok korpice ne dobiju žućkastu boju.
Krem: Umutite 250 g kesten pirea sa 100 ml slatke pavlake, pa smesi dodajte 100 g istopljene bele čokolade i još malo umutite.
Posebno umutite 300 ml slatke pavlake i filujte korpice, od prilike po jednu kašičicu u svaku korpicu. Preko slatke pavlake špricem nanosite krem od kestena.
Ukrasite sa malo slatke pavlake i kestenom na vrhu, a uz donju ivicu kolača pospite malo seckanog kestena. I kolač je spreman.
35 min