Za testo je potrebno 2 jaja, jedna šolja mleka, šolja vode, 20 gr kvasca, 3 kašike ulja, 1 kašika soli, 2 kašike šećera i 1300 gr brašna tipa 400.
Zamesiti srednje tvrdo, ali dobro izradjeno testo od svih sastojaka, slično kao za oplemenjeni hleb. (Može se odstupiti od navedene količine brašna.) Što bolje premesite testo, nakon što nakvasa, to su manje šanse da ce kolač da pukne prilikom pečenja.
Premešeno testo podelite na 7 jufkica, s tim da 6 jufkica budu jednake, a jedna od malo veća. Odvojiti i malo testa za pletenicu.
Veću jufkicu staviti u sredinu pleha za pečenje, a ostale oko nje. Premazati kolač umućenim jajetom, staviti pletenicu oko srednjeg kruga i redjati ukrase.
Kolač pošto ga napravite ukrasite, za testo vam je potrebno 400 gr brašna, jedna kašika soli i malo vode.
Zamesiti tvrdje testo, da bude kao plastelin.rastanjiti ga oklagijom, vaditi kružiće oštrom modlom i oblikovati ružice
Listove, ptičice, knjige i krstiće praviti kasnije, kada se rastanjeno testo još malo prosuši, jer se tako lakše urezuju šare.
Klas pšenice se pravi od valjuška testa debljine prsta koji se zaseca makazicama sa oštrim vrhom; početi od vrha klasa i reckati naizmenično, cik-cak, kao na ovoj slici
Željene detalje na ukrasima, kao što je krst na proskorniku (pečatu) ili pera na pticama, naglasite tako što ćete naneti četkicom malo razmućenog jajeta
Kolač pecite na 200 stepeni.
Krsna slava, krsno ime, srpski narodno - crkveni običaji, odlika su srpskog pravoslavlja, kojom se odaje poštovanje porodičnom svecu, zaštitniku svakog doma. Od davnina se znalo da svaka kuća koja slavi krsnu slavu za taj dan mora da ima: slavski kolač, žito, crveno vino i slavsku sveću. Vremena i običaji su se tokom godina izmenili, ali ove četiri stavke su ostale nepromenjene.
(Glas javnosti)