Glas Javnosti

TEMA O KOJOJ SE ĆUTI: Zašto ovaj grad još nije dobio dugo najavljivan SPOMENIK NENASILJU?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Propao tender za izgradnju spomenika nenasilju u Nišu koji je, prema najavi nadležnih, trebalo da bude završen u proleće 2023.

Iako su nadležni najavljivali da će biti izgrađen u parku Svetog Save na proleće ove godine, spomenika nenasilju u Nišu još nema, a nema ni naznaka da će ga uskoro biti, pošto je propao tender za radove na njegovoj izradi. Razlog je što se nijedna firma nije odazvala pozivu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, iz koje o toj temi ćute. Procenjena vrednost radova je 2 miliona dinara.

Predlog da Niš dobije spomenik nenasilju dala je majka Vuka Stojiljkovića, ubijenog 2014. u parku Svetog Save. Njena ideja je da spomenik bude posvećen svim mladim žrtvama verbalnog i fizičkog nasilja.

Gradsko veće usvojilo je njen predlog juna prošle godine i usledio je konkurs za izbor izgleda spomenika, koji je takođe ponavljan zbog “tehničkih nedostataka”, ali je svakako izabran rad “Polet”, sa stihovima Mike Antića, studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.

Iako su nadležni najavljivali da će, bez obzira na probleme sa tim konkursom, spomenik biti završen na proleće 2023, njegova izgradnja još nije ni počela, iako se bliži jesen.

Na tender KLER-a niko se nije odazvao, pa je nabavka obustavljena. Ta odluka objavljena je tek juče, iako je rok za podnošenje ponuda bio 11. avgust.

To znači da spomenik neće uskoro biti izgrađen, pa ni do kraja leta, jer kada izvođač bude odabran, najpre je potrebno da se ispune određeni uslovi, poput predaje tehničke dokumentacije i građevinske dozvole, obezbeđenja nesmetanog prilaza gradilištu, nabavke polise osiguranja i drugo.

Nakon toga, sledi uvođenje u posao i onda firma ima rok od 30 dana za završetak radova.

Iako je deo Gradske uprave i vodi najveće investicije u gradu, KLER na pitanja novinara uglavnom ćuti. Tako do objavljivanja ovog teksta nema odgovara na pitanja o tome kada će početi izgradnja i da li postoji problem zbog kojeg je propao tender, pišu Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR