Glas Javnosti

Šta znači QR kod SPOMENIKA , čiji su sve spomenici KODIRANI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Groblja u srpskoj prestonici nedavno su uvela jednu novinu koja je veliki deo građana ostavila bez komentara, a u pitanju je QR kod za spomenike

Čitulje pale u zaborav, sada je novina QR kod za spomenike uz pomoć kojeg, kada ga skenirate pametnim telefonom, možete da vidite biografske podatke preminule osobe, kao i fotografije i video-snimke prenosi kurir.rs.
Pa tako na spomeniku jugoslovenskim dramskim umetnicima Draganu Gagi Nikoliću i Mileni Dravić, koji se nalazi na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana, nalazi se QR kod koji jednim potezom sugrađani mogu skenirati i dobiti sažete informacije o ovom bračnom paru.


Ulaskom na internet, građani mogu da pročitaju njihove biografije, gde mogu saznati pojedine informacije o njihovom odrastanju i detinjstvu, ali i o filmskim i pozorišnim ulogama i dobijenim nagradama. Takođe, mogu videti i njihove fotografije iz mladosti i poznijih godina i pogledati video-snimke o njima.

O Mileni Dravić piše da je glumačku karijeru započela sasvim slučajno, 1958, kada ju je u Sarajevu primetio slovenački reditelj češkog porekla František Čap. On joj je ponudio ulogu u filmu "Vrata ostaju otvorena". Nakon što je Čapova drama objavljena, mnogim rediteljima je za oko zapala nova mlada glumica.

U istom delu Novog groblja nalaze se i spomenici glumici Ružici Sokić, vajarki Olgi Jevrić, slikarki Olgi Ivanjicki, dramskom umetniku Ivanu Bekjarevu, kostimografkinji Božani Jovanović, kompozitoru Vojkanu Borisavljević i mnogim drugim. Svi oni imaju QR kod na spomeniku.

Zanimljivo je da se u tom delu beogradskog groblja nalazi i spomenik predsedniku Vlade Kraljevine Jugoslavije, rektoru Univerziteta u Beogradu i dekanu Pravnog fakulteta Slobodanu Jovanoviću koji, takođe, ima kod.Očitavanjem njegovog QR koda sugrađani mogu saznati da je on završio prava u Minhenu i Ženevi kao državni stipendista Kraljevine Srbije, kao i da je u vreme studija objаvio stručni rаd "O demokrаtiji" (1889), u kojem je ispoljio nepoverenje premа demokrаtiji, kаo vlаdаvini "gomile".

Takođe, Jovanović je od 1897. rаdio kаo profesor nа Prаvnom fаkultetu Velike škole u Beogrаdu i bio jedаn od osnivаčа "Srpskog književnog glаsnikа", 1901. godine. Umro je u Londonu, u 90. godini, kаo аpаtrid.

Ko sve može da ima QR kod?

Iz JKP "Pogrebne usluge" kažu da se ova vrsta usluge za sada odnosi samo na znamenite ličnosti sahranjene na Novom groblju, ali oni ne isključuju mogućnost da ta praksa, u narednom periodu i u zavisnosti od interesovanja građana, postane komercijalna usluga.

- Ova aktivnost je počela 2014. godine sa vodičem kroz Novo groblje u kome su, uz kratak prikaz istorijata i umetničkih vrednosti Novog groblja, predstavljene i biografije određenog broja znamenitih ličnosti u obliku QR kodova. Tokom vremena, aktivnost je nastavljena postavljanjem kodova, koji su negde krajem 2018. dobili sadašnji format, na grobna mesta znamenitih ličnosti na Novom Groblju - naveli su iz ovog preduzeća.

Iz "Pogrebnih usluga" za 24sedam su istakli da je ova aktivnost kontinuiran proces, s obzirom da je na Novom groblju od osnivanja do današnjeg dana sahranjeno više stotina hiljada osoba, od kojih su mnogi svojim životom i radom obeležili period u kome su delovali.

S obzirom da JKP "Pogrebne usluge" upravlja Novim grobljem, postavljanje kodova je u nadležnosti njihovog preduzeća.

Jedan klik za saučešće

JKP "Pogrebne usluge" osmislilo je projekat koji će omogućiti postavljanje elektronskih čitulja na posebnom sajtu. I to neće biti samo reči sačuvane od zaborava, sećanja i fotografije, već će grobno mesto voljene osobe moći da se mapira. Svako ko bude želeo moći će lakše da pronađe grobno mesto osobe koja mu je značila, ali i da pogleda kratak elektronski zapis o njoj, da se podseti njegovog života i datuma smrti, osećanja porodice i sećanja drugih prijatelja.

U budućnosti e-čitulje će izgledati ovako: kako biste pretražili nečije grobno mesto potrebno je da znate broj parcele i tačnu lokaciju grobnog mesta. Na sajtu bi trebalo da vam se prikaže slika pokojnika, datum rođenja i smrti, ali i kratka biografija.

Usluge koje će biti dostupne su: "pošalji cveće", "upali sveću", "video-galerija", "izjavi saučešće", kao i objava čitulje na pojedinim medijskim portalima.

Šta je QR kod?

QR kod (Quick Response) dvodimenzionalni je bar-kod koji možete lako skenirati koristeći bilo koji moderni telefon ili tablet koji ima instaliranu aplikaciju za prepoznavanje ovog koda (aplikacija se besplatno preuzima sa interneta).Nakon skeniranja, prikazuje se stranica preminulog.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR