Glas Javnosti

BRUKA! Izgorela mašina u Kolubari kupljena da bi EPS uštedeo!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kolubaru koja se još nije oporavila od energetskog kolapsa, zadesila nova šteta. Požar na bageru odlagaču na kopu Tamnava je izgoreo, a potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će nadležni ispitati uzrok požara.

Direktor kopova "Kolubara" Srđan Alimpijević izjavio je danas da proizvodnja uglja nije ugrožena, nakon požara koji je zahvatio "Odlagača 12.000", mašine koja kopa ugalj na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje. "Odlagač" je veoma važan za Elektroprivredu Srbije jer za jedan sat može da odloži 12.000 kubika materijala koji iskopava, a koštao je skoro 19 miliona evra.

Kako se navodi na portalu kompanije "Elnos Group", koja je kao podizvođač kompanije FLSmidth gradila "Odlagač 12.000", u pitanju je moderna rudarska mašina, deo prvog "zelenog" projekta u rudarstvu namenjenom domaćoj elektro-privredi:

- Zahvaljujući primeni "Odlagača 12.000", u kolubarskom basenu ugalj će se eksploatisati efikasnije i ekološki opravdanije. Realizacija ovog projekta ima za cilj: smanjenje zagađenja, smanjenje habanja opreme i troškova održavanja - dodaje se u tekstu.

"Odlagač 12.000", kako se precizira, ima snagu od oko 5.630 kW (kilovata), težak je 2.060 tona i dug 130 metara. 

Timovi Elnosa su, kako se dodaje, u "Odlagač 12.000" ugradili kompetnu elektro opremu. Navodi se da je taj projekat realizovan između 2015. i 2017. godine.

Kako je naveo EPS u netehničkom rezimeu projekta "Unapređenja životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu", nabavka i montaža odlagača na Površinskom kopu Tamnava Zapadno Polje omogućila je "selektivno otkopavanje uglja, međuslojne jalovine i otkrivke". Cilj tog projekta bio je da se obezbedi ujednačen kvalitet lignita koji se otkopava u Kolubari i efikasniji rad termoelektrana. Mešanje kolubarskog uglja neophodno je zbog toga što njegov kvalitet nije isti na svim delovima površinskih rudnika.

Direktor "Kolubara" Alimpijević prethodno je rekao da se na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje na odlagaču zapalila traka 2 i bunker između trake 2 i trake 3.

- Oštećen je gumeni deo trake 2 i prateći delovi kao 40 metara odložne trake koja je ukupno dugačka 60 metara - rekao je Alimpijević, a preneo Tanjug.

Prema njegovim rečima počele su pripreme za zamenu odlagača jalovine na kome je prošle noći izbio požar.

Izbijanje čestih havarija u EPS-u posledica su dugogodišnjeg nerada rukovodstva tog preduzeća, ocenila je resorna ministarka Zorana Mihajlović. Ona je objasnila da se sinoć dogodio ozbiljan problem, jer je izgoreo "najbolji i najjači odlagač" u Kolubari, vredan 18,8 miliona evra.

Havarija na Površinskom kopu Tamnava Zapadno Polju, u kojoj nije bilo povređenih, nije jedina koja je zadesila EPS u poslednja dva meseca.

EPS se nakon snega koji je padao u drugoj polovini decembra suočio sa velikim manjkom struje, a u javnosti se pojavio snimak na kom se u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu mešaju blato i mazut, kao zamena za ugalj. U to vreme se dogodila i eksplozija u sušari uglja u Vreocima.

BONUS VIDEO: Poznati astrolog otkriva:Nepoznata žena me je naterala da se bavim astrologijom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Nikola Tomic u 13.01.2022 21:55:21 h
     0 

Uzas