Glas Javnosti

ZORANU PRŽI VISOKI NAPON! "Mora da sam negde debelo zgrešila, kad se samo ovakvi likovi lepe na mene" (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Milorad Grčić, sada već bivši v.d. direktora EPS-a, napisao je pismo Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić u kojem se najmanje bavio svojim radom, a više manama ministarke rudarstva Zorane Mihajlović.

Mića je poslednji radni dan na čelu EPS-a iskoristio za pisanje podužeg pisma. Premijerka prvo pročitala da je Grčić pre svih o ostavci obavestio predsednika, jer se, kako je napisao, zbog Vučićevih ideja i vizija i prihvatio posla, a potom je Brnabić čitala o uspesima EPS-a: stotinama i milijardama evra investicija, tonama i tonama uglja, megavatima, zelenoj energiji, da bi na kraju Grčićevih redova pročitala i upozorenje kako da spreči da Srbija ne postane, citiramo, šaka jada, koju svako može da pozoba.

„Sada, kada više nisam vršilac dužnosti direktora EPS-a, kada mogu da kažem ono što mi na srcu leži, ne mareći za hijerarhiju, upozoravam vas na sledeće. Ako gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast“, piše Grčić.

Ovo ističe Milorad Grčić u pismu, u kojem obaveštava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić o svojoj neopozivoj ostavci na funkciju vršioca dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" (EPS). On je optužio Mihajlovićevu da radi za mentore iz zapadnih ambasada i da preko njih pokušava da sačuva svoju fotelju i svoj džep.

Stabilnost elektroenergetskog sistema je jedan od glavnih stubova nacionalne bezbednosti svake države, a svakodnevno se gomilaju dokazi da je urušava upravo ministar čiji je to resor. Obruč političke i objektivne odgovornosti za sve što se u prethodnom periodu dešavalo u tom sektoru steže se oko Zorane Mihajlović i ukazuje da su njene šanse da se održi u Nemanjinoj, i nakon izbora, svedene na minimum. Kako "Novosti" saznaju, premijerka Brnabić zatražiće objašnjenje od Mihajlovićeve u vezi sa njenim radom i događajima u tom resoru.

Među spornim aktivnostima je i činjenica da je ministarka dokumentaciju o energetskom sistemu, u kojoj su i izveštaji iz EPS-a, što je poverljiv podatak u svakoj državi, dostavila dvema zapadnim ambasadama. Takođe, 29. decembra, u zvaničnom pismu Američkoj privrednoj komori u našoj zemlji, požalila se na EPS, "Elektromrežu Srbije" (EMS), "Elektrodistribuciju" (EDS) i našu Agenciju za energetiku da pružaju otpor realizaciji Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE). 

Da se Zorana interesuje za pisanje oproštajnog pisma bivšeg direktora EPS-a i glasnogovornika naprednjaka Vladimira Đukanovića, jasno je, sudeći po poslednjoj objavi na društevnoj mreži.

"Đuka, Mića...Mora da sam negde debelo zgrešila, kad se samo ovakvi likovi lepe na mene", objavila je ministarka energetike na Instagramu.

Zorana INSTA 

Dva javna preduzeća i regulatorno telo izneli su ubedljive argumente i ukazali da će uključivanje objekata OIE na mrežu, u obimu u kojem zahteva Ministarstvo, imati dramatične posledice na elektroenergetski sistem Srbije i da će enormno povećati cenu struje za građane i privredu. U pismu Američkoj komori Mihajlovićeva ih moli da joj pomognu da slomi njihov otpor, prenose Novosti.

- Stoga vas pozivamo da na osnovu vašeg znanja i iskustva, zajedno otklonimo otpor i sumnje u vezi sa budućom primenom Zakona, jer EPS, EMS i EDS, ne samo da traže izmenu, već traže njegovo stavljanje van snage - navela je ministarka u pismu.

Grčić, ipak, nije prvi naprednjak koji traži smenu ministarke, on se u pismu ostavke nadovezao na ranije tvitovanje Vladimira Đukanovića.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović ocenio je da je takav postupak Mihajlovićeve za hapšenje:

- Ukoliko je to zaista istina, ne znam šta bih rekao. Očajan sam, a verujem da su i svi građani Srbije. To je za hapšenje.

Prema saznanjima pojedinih medija, ministarka je u decembru, baš u vreme kolapsa šest blokova u TENT-u, sve bilanse, kompletne izveštaje o energetskom sistemu, među kojima su i oni iz EPS-a, prosledila ambasadorima dve zapadne države, sa kojima održava bliske kontakte. Stručnjaci iz oblasti bezbednosti ocenjuju da je odavanje tako poverljivih informacija, u trenutku kada Evropu trese energetska kriza i kada sve zemlje pokušavaju da nabave enrgente, ravno aktu izdaje.

Podaci do kojih su u toku dosadašnje istrage došle BIA i policija, ukazuju da niz havarija u prethodnih mesec dana u rudarskom kopu "Kolubara" i Termoelektrani "Nikola Tesla" nisu slučajni, već je cilj ekonomska i politička destabilizacija zemlje. Izvori bliski istrazi su otkrili i da se sumnja da je u sabotaže upleten Milan Đorđević Đokin, doskorašnji predsednik sinidakata EPS-a, preko svojih ljudi na koje ima uticaj. Indikativno je da je on u dobrim odnosima sa ministarkom Mihajlović.

Od trenutka prve havarije, 12. decembra, kada je šest blokova u TENT-u ispalo iz pogona, ministarka počinje intenzivno da kritikuje rukovodstvo EPS-a tvrdeći da oni snose krivicu, jer kopovi nisu adekvatno pripremljeni za zimu. Međutim, kao što smo već pisali, oko godinu dana je EPS pokušavao da uđe u otkopavanje glavnog ugljenog sloja polja E, gde je ruda kvalitetnija, ali je stalno nailazio na opstrukciju Ministarstva.

Toma traži oštru kaznu Ministar Tomislav Momirović izjavio je danas da se svi osetljivi podaci, koji imaju više oznaka tajnosti, u Vladi Srbije dobijaju isključivo na papiru i ne iznose se iz nje, a da u suprotnom postoje "oštre kazne", komentarišući navode da je ministarka Zorana Mihajlović, navodno, stranim ambasadama "dostavljala podatke o elektro-energetskom sistemu"

 „Ako je to zaista iskreno, teško mi je da bilo šta kažem zato što su to jako ozbiljne optužbe, to je skandal i to svakako treba biti ispitano“, kazao je građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Momirović za televiziju Pink. 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da bivši v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić kao građanin može da govori šta god hoće, ali da kao direktor mora da položi račune.

Tačno se, kako je Mihajlović rekla na TV Hepi, zna šta je čiji posao, „nije Zorana zapalila bager, Grčić je pokušavao da svoju odgovornost prebaci na druge i normalno je da prema nekom ko je protiv nestručniosti i nerada ima otpora“.

Mihajlović je rekla da su havarije u EPS-u, a šest ih je bilo od 11. decembra, posledica neznanja, javašluka, nagomilavanja problema i njihovog nerešavanja.

"Ovo je cena za godine nerada u EPS-u. Do 11. decembra se uvozilo oko četiri odsto potrebne električne energije, a od tada od 10 do 30 odsto, zavisno od toga šta se dešava u elektroenergetskom sistemu koji još nije pouzdan", rekla je Mihajlović.

Dodala je da EPS 30 godina nije izgradio nijedan novi elektroenergetski objekat, da nije obnavljana mehanizacija, pa ima bagera koji su iz 1968. godine, za koje više nema delova, da nisu otvarana nova polja uglja.

Istakla je da ni Elektrodistribucija Srbija (EDS) nije investirala u mrežu, a da su i investicije u Elektromreži Srbije (EMS) bile usporene.

Mihajlović je rekla da su i EPS i EMS i EDS, koji su pre nekoliko dana tražili izmenu Zakona o obnovljivim izvorima energije, učestvovali u izradi tih zakona i da je u njega uneto ono što su predložili.

BONUS VIDEO: SRBIN OTKRIVA KOJE SU TO METODE U OBRAČUNU SA LJUDIMA: Kina vlada svetom preko parapsihologa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR