Glas Javnosti

SPREČENA PRODAJA NA AUKCIJI: Novčić vredan milion dolara vraćen Izraelu dve decenije nakon krađe

Društvo
Autor: Glas javnosti

Američke vlasti vratile su Izraelu redak, 2.000 godina star novčić skoro dve decenije nakon što je ukraden, prokrijumčaren i stavljen na aukciju u Sjedinjenim Američkim Državama. Vrednost novčića procenjuje se na milion dolara.

Srebrni novčić vrednosti četvrtine šekela, napravljen 69. godine naše ere, jedan je od samo dva takva za koje je se zna. Okružno tužilaštvo Menhetna procenilo je vrednost novčića na milion dolara. Drugi takav srebrnjak već čitav vek nalazi se u kolekciji Britanskog muzeja.

Iskovani su tokom četvrte godine prve jevrejske pobune protiv Rimskog carstva u prvom veku nove ere.


Veruje se da je još nekoliko drugih primeraka novčića opstalo do danas i da su oni u rukama privatnih kolekcionara.

- Dok se na druge vrste kovanog novca koje su jevrejski pobunjenici iskovali tokom pobune češće može naići, ovaj apoen srebrnjaka je izuzetno redak - rekao je Ejtan Klajn iz jedinice za prevenciju krađe Izraelske uprave za antikvitete.

Budući da postoji manje od tri primerka, ovi novčići pravno se smatraju artefaktom od "nacionalnog i naučnog značaja", objasnio je Klajn, prenosi RTS.

Pomenuta pobuna bila je prvi od nekoliko velikih jevrejskih ustanaka protiv Rima koji su trajali od 66. do 73. godine i u njima su Jerusalim i drevni Jevrejski hram uništeni 70. godine.

Prema navodima službi nadležnih za antikvitete, novčić je bio deo plena koji su palestinski pljačkaši 2002. godine odneli iz doline Elah, koja se nalazi zapadno od Jerusalima, mesta biblijske bitke između Davida i Golijata.

Prodaja na aukciji sprečena u poslednjem momentu


Zatim je prokrijumčaren u Jordan, a potom dalje u Veliku Britaniju, gde dobio je lažnu dokumentaciju i poslat je u Sjedinjene Američke Države.

Predviđeno je da bude prodat na aukciji u avgustu 2017. godine, ali su ga agenti Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD zaplenili pre nego što je uvršten na listu za aukcijsku prodaju.

Okružno tužilaštvo Menhetna, koje je poslednjih godina bilo uključeno u nekoliko visokoprofilnih slučajeva ilegalne trgovine antikvitetima, preuzelo je slučaj ranije ove godine.


Artefakt je predat izraelskim zvaničnicima na ceremoniji u Njujorku. Izraelska uprava za antikvitete namerava da izloži novčić u svom novom sedištu, koje je još u izgradnji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR