Glas Javnosti

SLUČAJ IZ TRSTENIKA POKRENUO ŠTRAJK: Prosvetni radnici štrajkuju 1. decembra zbog nasilja nad nastavnicima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da, zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, obustave rad 1. decembra.

Kako je saopštio taj sindikat, jednodnevni štrajk se organizuje u znak solidarnosti i podrške žrtvama nasilja na radnom mestu.

Istu odluku doneli su i svi članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. „Zahtevamo od Ministarstva prosvete da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju. U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije“, navodi se u saopštenju NSPRV, prenosi Ozon media.


Ističe se da su potrebne jasne i precizne kazne za nasilnike, bez obzira da li je reč o nasilju učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole, kolega prema nastavniku. „Neophodno je Krivičnim zakonikom jasno definisati najstrože sankcije za sve one koji su izvor nasilja ka zaposlenima u obrazovanju, a zbog veze sa radom u obrazovnoj ustanovi“, stoji u saopštenju. 

Dodaje se da je neophodno ponovo razmotriti pitanje ocene iz vladanja, kao i pitanje popravljanja ocene iz vladanja onima koji su se više puta neprimereno ponašali i da je neophodan otvoren dijalog nastavnika, psihologa, pedagoga, ljudi iz institucija države kako bi se našla pravična rešenja i za ovo pitanje. Sindikat smatra da je nužno menjati i zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju. „Mi radimo javni posao i smatramo da je neprimereno da nadležne inspekcije postupaju po anonimnim prijavama protiv nastavnika i drugih zaposlenih u sistemu obrazovanja.


Praksa podnošenja lažnih prijava je postala sve učestalija i predstavlja nastavak nasilja prema zaposlenima“, navodi se u saopštenju. „Na kraju, ili na početku, neophodno je da Ministarstvo prestane sa gomilama ispraznih fraza koje ne proizvode nikakvo dejstvo već da zaista iskoristi sve resurse kako bi problem nasilja u školama konačno bio rešen“, smatraju u sindikatu.

 Neposredan povod za štrajk je slučaj profesorke engleskog jezika Tehničke škole u Trsteniku, kojoj su đaci 9. novembra na času izmakli stolicu, nakon čega je ona pala, dok su je učenici snimali i smejali se. Potom su taj snimak objavili na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR