Glas Javnosti

TRAŽE VEĆE PLATE: Štrajk u Grčkoj, prekid u drumskom, vazdušnom i trajektnom saobraćaju

Svet
Autor: Glas javnosti

U Grčkoj su radnici stupili u jednodnevni štrajk sa zahtevom za povećanje plata što je dovelo do prekida u drumskom, vazdušnom i trajektnom saobraćaju.

Ovaj štrajk je drugi u Grčkoj od početka godine, i organizovan je na poziv sindikata radnika državnog i privatnog sektora koji predstavljaju više od 2,5 miliona članova. Očekuje se i veliki broj demonstranata ispred parlamenta u centru Atine.

Visoke cene struje i rast troškova života izazvao je od početka meseca štrajkove i proteste širom Evrope, uključujući Nemačku, Francusku i Španiju, piše N1.


Grčka ekonomija je od početka godine registrovala skoro dvostruki rast u odnosu na isti period prošle godine zahvaljujući oporavku turizma, ali je inflacija na 12 odsto što je najviše u protekle skoro tri decenije.

„Radnici se bore protiv inflacije koja guši grčka domaćinstva, nesređenih uslova na tržištu rada i tereta koji godinama nose na leđima“, navodi se u saopštenju sindikata GSEE koji je najveći u privatnom sektoru.


U saopštenju se ističe da je najbitnije da vlasti preduzmu mere za borbu protiv inflacije jer visoke cene struje i osnovnih potreba odnose prihode domaćinstava.

GSEE zajedno sa sindikatom radnika državnog sektora ADEDI traže povećanje miminalnih primanja, koja trenutno iznose 713 evra i obnovu kolektivnog ugovora o radu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR