Glas Javnosti

ŠIROKO! BJELOGRLIĆ PRIVATIZOVAO FESTIVAL U NIŠU, zakupio ceo HOTEL za svitu o TROŠKU DRŽAVE i još DELI PRAVDU PESNICAMA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemile scene sa filmskih susreta u Nišu, koje je cela Srbija imala prilike da vidi, kada je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić iznenada nasrnuo i pretukao reditelja Gagu Antonijevića naočigled mnogobrojnih gostiju u holu hotela "Ambasador", zgrozile su Srbiju i ostavile veliku mrlju na dosadašnji Bjelogrlićev rad.

Ipak, Bjelogrlić se toliko osilio da je, osim što je "privatizovao" festival u Nišu na kojem je premijerno prikazan njegov novi projekat, film o Tomi Zdravkoviću, počeo da deli svoju pravdu pesnicama.

I kao da mu je malo bilo to što je, kako nezvanično saznaje "Glas javnosti", praktično o trošku države okupirao hotel "Ambasador" u centru Niša i deo hotela "New city" sa čak 69 članova njegove svite, glumaca, prijatelja i familije, on je povrh svega u ranim jutarnjim satima, (oko 4 ujutro), kako je rekao i sam napadnuti Gaga Antonijević, najverovatnije pod dejstvom alkohola nasrnuo na njega i zadao mu nekoliko jakih udaraca pesnicom u predelu glave.

Šta je bio povod za ovakav gnusni čin, javnost još uvek ne zna, a možda nikada neće ni saznata, ili je on već sada dovoljno jasan.

Sukob reditelja i nuđenje mita

Sukob dva reditelja nije nov, i datira još iz 2016. godine. Gaga Antonijević izneo je u javnost da mu je kolega reditelj, producent i glumac Dragan Bjelogrlić početkom 2016. godine nudio mito da podrži film "Jesen samuraja". Antonijević je uputio tada pismo Asocijaciji filmskih reditelja u kome odgovara na optužbe iznete na njegov račun na sastanku Grupacije za kinematografiju, čiji je predsednik upravo Dragan Bjelogrlić.

Ono što se zna, to je da je, prema rečima Gage Antonijevića Bjelogrlić njemu lično nudio mito u vrednost od 100.000 evra koju je ovaj zdušno tada odbio uz objašnjenje da je tako nešto nedopustivo.

Bjelogrlić se kasnije pravdao da su ti navodi neistiniti, međutim sumnju na ovu njegovu tvrdnju baca njegov višedecenijski rad u filmskoj produkciji, o kojem mnogi svedoče kao o punom različitih malverzacija i "sisanja" državnog novca za nepostojeće ili nikada završene projekte.

Nada Popović Perišić kao ključni čovek u Filmskom centru Srbije

"Glas javnosti" je i ranije ove godine pisao o malverzacijama i dodeljenm sredstvima Bjelogrlićevoj produkciji, koje je on prisvojio, i uprkos nezavršenim projektima, nikada nije vratio u državnu kasu.

Jedna od insititucija koje u svom mandatu imaju dodelu budžetskih sredstava je i Filmski centar Srbije za čije se mesto u upravnim i rukovodećim odborima godinama vodi rovoska borba među kandidatima.

Veliki novac za nekoliko spornih projekata dodeljen je u periodu kada je Nada Popović Perišić bila predsednica upravnog odbora FIlmskog centra Srbije.

Naime, "Kobra film" u vlasništvu Dragana Bjelogrlića dobila je ugovorom broj 02-1817 od 25. decembra 2015. sredstva za sufinansiranje projekta "Čuvari formule", a ugovorom je predviđeno da dobitnik sredstava ima obavezu da u roku od 6 meseci dostavi Filmskom centru Srbije narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta sa pratećim dokazima.

Dobitnik sredstava nikada nije dostavio naraitivni i finansijski izveštaj u ugovorenom roku a nije vratio ni novac koje je primio od Filmskog centra, za šta je zaslužna lično Nada Popović Perišić, kao predsednica komisije za dodelu sredstava za sufaninansiranje projekata.

Ko god se suprotstavio pljači državnog budžeta preko Ministarstva kulture odnosno Filmskog centra Srbije uz pokrivanje malverzacija Nade Popović Perišić (sada suvlasnik Firefly produkcije), prošao je kao i Mika Aleksić koji nije hteo da o trošku države blati srpski narod.

Sukob Bjelogrlića i Mike Aleksića

Dragan Bjelogrlić i Mika Aleksić, navodno su dugo u sukobu. Aleksić je naime ranijih godina, u vreme dok je Bjelogrlićeva ekipa drmala u Filmskom centru Srbije (sve do dolaska novog rukovodstva sa Jelenom Trivan na čelu) konkurisao s projektom filma o Desanki Maksimović. U projektu, inače, postoji i saglasnost Milene Radulović da će igrati u tom filmu ukoliko se obezbede sredstva.

Nakon što su ga nekoliko puta odbili, Aleksić šalje žalbu u FCS i u njoj pita kako je moguće da se pare godinama dodeljuju Bjelogrliću, a on i ne počinje snimanje filmova za koje je uzeo novac (“Tuđa krv”, “Čuvari formule”). To mu, kažu ljudi koji ih obojicu poznaju, Bjelogrlić nikada nije oprostio.

Gaga Antonijević žrtva je iste takve Bjelogrlićeve arogancije i bahatog ponašanja. Nakon svih incidenata i ostvarenih projekata, popularnom Bjeli je izgleda svega malo, pa je svoje pesnice iskoristio na čoveku koji se udarcu nije nadao.

Policija je posle ovog gnusnog čina odredila Bjelogrliću zadržavanje do 48 sati kada će preduzeti dalje korake u procesuiranju poznatog reditelja.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR