Glas Javnosti

NOVI FILM DRAGANA BJELOGRLIĆA OSVAJA I AMERIKU: „Čuvari formule“ među najboljima na festivalu u Palm Springsu (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Film "Čuvari formule" prikazan je protekle nedelje sa velikim uspehom i na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu u Kaliforniji, SAD, koji je održan od 4. do 14. januara, a novo ostvarenje Dragana Bjelogrlića publika je mogla da vidi kao deo glavnog programa ove manifestacije.

Ostvarenje „Čuvari formule“ su pobrali velike simpatije publike, ali i odlične komentare kritičara, zbog čega je film uvršten među deset najboljih naslova na festivalu.

Mnogobrojna festivalska publika moći će da ga pogleda i na dodatnoj projekciji.

Prestižna nagrada američkog magazina „Varajeti“, koja je stigla prošlog na jednom od najvećih evropskih festivalu u Lokarnu otvorila je „Čuvarima“ vrata za tržište Amerike, a uspeh u Kaliforniji će mu, možda, omogućiti da uđe u redovnu bioskopsku distribuciju u SAD ili da ga kupi neka striming platforme.

Podsetimo, zvanična statistika bioskopskih distributera pokazala je da su „Čuvari formule“ najgledaniji film u sezoni 2023/20024. sa više od 300.000 gledalaca. S tom brojkom „Čuvari“ su premašili gledanost holivudskih blokbastera „Openhajmer“ i „Barbi“.


(Foto: Jutjub)

Ova jedinstvena priča, koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine i direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.


Glavne uloge tumače Radivoje Raša Bukvić, kao i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i An Sera. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće Cobra Film i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR