Glas Javnosti

Šest rečenica koje deca žele da čuju od roditelja i kada odrastu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Terapeuti navode šta čak i odrasli ljudi žele da čuju od svojih roditelja i zašto su te reči toliko značajne.

Kako rastemo, odnos koji imamo s roditeljima će se sigurno promeniti – ponekad na bolje, ponekad na gore. Ali negovanje zdrave dinamike zahtiva jasnu komunikaciju, poštovanje i empatiju.

Nedra Glover Tavab, autorka knjige “Postavite granice, pronađite mir“, podelila je objavu pod naslovom “Stvari koje odrasla deca žele čuti“ u kojoj su navedene brojne jednostavne, ali moćne fraze koje roditelji mogu reći svojoj deci kada su oni već „svoji ljudi“.


Oprosti

Ovu reč odrasla deca žele čuti više od bilo čega drugog, rekao je za HuffPost terapeut i autor Džor-El Karabaljo.

“Nove generacije više razmišljaju o odrastanju, počeli su u potpunosti da razumeju kako su izbori njihovih roditelja uticali na njih, naročito na njihovo mentalno zdravlje. Potvrda i izvinjenje bi mogli biti ogromna pobeda za odraslu decu koja žele da prekinu negativne porodične krugove“, navodi on.

Ako se uz „oprosti“ doda i „kako ovo možemo ovo da rešimo“, sve dobija još veće značenje, prenosi Zadovoljna.rs.

Bio je to jako težak period mog života

„Iako ova izjava nije izgovor za loše roditeljstvo ili loše ponašanje, ona otkriva da roditelj ne može sve da iskontroliše“, objašnjava Nedra Glover Tavab.

Odrasloj deci znači da čuju istinu o tome šta se dešavalo u određenom periodu životu.

„Nisam imala podršku, nisam imao sredstava, nismo imali dovoljno para, prolazili smo kroz razvod, imao sam ovaj ili onaj problem – oni sve ove stvari prepoznaju i može da bude od velikog značaja ako o tome porazgovarate sa svojom, sada odraslom decom“, kaže Nedra Glover Tavab.

Zaista smo ponosni na tebe

Bez obzira na godine, deca žele da znaju da su njihovi roditelji ponosni na ono što su postali i šta su postigli.


„Mnogi roditelji odgajaju svoju decu da ‘budu bolja’, a ona zatim teže da stvore više od onog što su roditelji mogli da im pruže“, kaže Karabeljo, pa navodi da iako ovaj stav može da razvije samopouzdanje kod dece, stvara i određeni pritisak oko toga koliko su zapravo dobra.

„Ponosan sam na ono što si postigao i ko si“ može biti jedna od omiljenih rečenica novih generacija.

Tvoj životni put je drugačiji od mog, ali ja te podržavam

Možda im se to čini poznatijim, konvencionalnijim ili stabilnijim, ali čak iako deca ne odaberu isti put kao onaj kojim su išli njihovi roditelji, ona mogu biti zadovoljna i srećna. A važno je da vi poštujete i podržavate tu odluku.

„Ova rečenica prepoznaje individualnost odraslog deteta i potvrđuje njegovu autonomiju u donošenju životnih izbora. To označava roditeljsko prihvatanje i potvrđivanje, podstičući osećaj osnaživanja i emocionalnog blagostanja“, navode stručnjaci.

Želiš li savet ili samo da te saslušam?

„Direktno pitanje da li žele savet ili samo da ih saslušate pokazuje da verujte da su sposobni da se nose sa problemom“, objašnjava Nedra.

Iako je prirodno da roditelji žele da zaštite decu od grešaka, to „ne daje prostora odraslom detetu da se afirmiše kao ličnost, niti dozvoljava roditelju da sazna ko je postalo njegovo odraslo dete“.


Još sam tu za tebe

Postoji nešto lepo i utešno znajući da je, čak i u odraslom dobu, roditelj rame za plakanje.

„Posao roditelja nije gotov kada deca odrastu. Odnos se samo menja“, rekao je Karabeljo.

Dodao je:

„Iako bi roditelji čija su deca odrasla trebalo da manje troše svoje vreme na njih, a više na druge aktivnosti, to ne znači da još uvek ne mogu da budu uključeni i aktivni saveznici u životima svoje dece. Pronalaženje pravih granica uz istovremeno održavanje aktivnog prisustva i brige je delikatan, ali važan proces.“


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR