Glas Javnosti

Radnici Klinike "Laza Lazarević" pred Vladom Srbije sa jednom porukom: SMENITE DIREKTORKU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” koji već osam meseci štrajkuju uz proteste, i danas su u protestnoj šetnji od zgrade klinike do Vlade Srbije.

Njihov osnovni zahtev je smena vršioca dužnosti dikrektora klinike dr Ivane Stašević Karličić, koju optužuju za mobing i loše stanje u klinici zbog čega, kako navode, trpe i pacijenti.

Razlozi za današnji, novi u nizu do sada održanih protesta je, ističu, to što Vlada Srbije ni nakon šest meseci od predloga ministarke zdravlja za razrešenje v.d. direktora klinike dr Stašević Karličić nije u kapacitetu da to i uradi.

– Za to vreme, v.d. direktora klinike je otpustila petoro ljudi zbog učešća u štrajku koji je Ustavom Republike Srbije garantovan i spada u osnovna ljudska i građanska prava, ako to ikoga uopšte zanima u Vladi Republike Srbije. Još mnogo više radnika je pretrpelo i trpi razne sankcije i maltretiranja. Jasno je da je situacija nepodnošljiva, jer ne bi naša pobuna trajala osam meseci bez razloga – navode zaposleni koji su u štrajku, podsetivši i da je veliki broj njih dobio upozorenje pred otkaz.


Vlada Srbije je, kako naglašavaju, nečinjenjem dovela do toga da se v.d. direktora klinike dr Stašević Karličić ponaša i ophodi sve gore prema zaposlenima. Protiv nje su, dodaju, podneli desetine privatnih tužbi, a procesuirana je i krivično kroz istražne radnje.

– Od Vlade Srbije tražimo da nas prime na hitan sastanak i sa nama postignu dogovor o smeni. U protivnom, građani Srbije će imati priliku da vide zdravstvene radnike "Laze" na ulici u sramnoj situaciji i ponižene od strane Vlade Srbije i vlasti – poručili su štrajkači iz klinike “Dr Laza Lazarević”, okupljeni u tri sindikalne organizacije: Ujedinjeni sindikat zdravstva Srbije, Zajednica sindikata Srbije i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Kako je za Glas javnosti izjavila dr Ljiljana Simić, štrajkači iz klinike “Laza Lazarević” nameravaju da ostanu ispred zgrade Vlade Srbije do ispunjenja zahteva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR