Glas Javnosti

Prognani sudija: „Vratila bi se samo da besplatno sudim korumpiranim sudijama i tužiocima, nikako drugačije“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon 29 godina rada u Osnovnom sudu u Leskovcu sudija Marina Smiljković, dobila je otkaz u vreme kada je radila na eksproprijaciji zemljišta u Grdelici i okolini zbog izgradnje Koridora 10. Na teret joj je stavljeno to što rešenja nije donosila u skladu sa procenom Poreske uprave, već po nalazima veštaka.

Kako je vlasnicima parcela po oceni Poreske uprave nuđena izuzetno niska cena za zemljište, sudija Smiljković je tražila veštačenje.

„Za izuzetno plodnu moravsku zemlju nuđena im je suma koliko koštaju dve pakle cigareta.Tada se uključuju veštaci raznih struka kako bi se za svaku parcelu odredila objektivna vrednost. Ja tada počinjem da dosuđujem po nalazima veštaka, ali mi presude ukidaju u Višem sudu, 60 rešenja je meni ukinuto tražeći da rešenja denosem u skladu sa procenom Poreske uprave“, govori Marina Smiljković.

Ona objašnjava da je Poreska uprava radila procene na osnovu postojeće dokumentacije, odnosno kupoprodajnih ugovora ili ugovora o nasleđivanju, u kojoj nisu predstavljene prave veličine parcela.

„Ja sam radila po zakonu i po stavu Ustanovog suda Srbije koji je rekao da je takvo dosuđivanje u skladu sa Zakonom, ali Vrhovni kasacioni sud je bio protiv toga jer je trebalo mnogo veći novac izdvojiti za te ljude. Radila sam po savesti, ali kada politika umešta prste, tu više nema pravde“, naglašava ona.

Pojašnjenja radi, Ustavni sud Srbije odlučuje o Ustavnosti sudske odluke, dok Vrhovni kasacioni sud odlučuje po vanrednim pravnim lekovaima, između ostalog ocenjuje zakonitost sudske odluke.

Maraina dalje objašnjava da, pošto je za te nemene podignut kredit od Svetske banke, a slučajevi se nisu zatvarali, počeli su da ističu rokovi i da se obračunavaju penali.

„Tada kreću pritisci na mene. Predsednik suda Miodrag Janković, koji je inače i sada i uvek predsednik, traži od mene da menjam odluke i donesem rešenja u skladu sa procenom Poreske uprave, što sam odbila, jer nisam mogla da uradim nešto što nije u redu. To bi bila čista otimačina, ja to nisam mogla“, kaže ona.

Neposredno pre grdeličkog, zemljište je eksproprijisano i u pčinjskom okrugu, gde je čitavu procenu radila Poreska uprava. Sudska praksa je nalagala da se na isti način zemljište proceni i ovde, što je bio i osnovni razlog za ukidanje svih donetih presuda. Sudiji Smiljković je od strane drugostepenog suda ukazivano na propuste u postupku, odnosno na ne poštavanje sudske prakse, na šta ona, kako kaže, nije želela da reaguje.

Zapravo, problema u Pčinjskom okrugu nije bilo jer je i dokumentacija koju je posedovala njihova Poreska uprava bila validna, za razliku od one koja se nalazila u Poreskoj upravi u Leskovcu, gde su vlasnici parcela fingirali svoju dokumentaciju, kroz vreme, kako bi plaćali manje poreze na tu imovinu. To je bio osnovni razlog zašto se pojavila tolika razlika u ceni koju je trebalo isplatiti ljudima u grdeličkom kraju u odnosu na one koji su isplaćeni u pčinjskom okrugu.

Inače, ocenu rada sudija po važećem zakonu Visoki savet sudstva donosi na osnovu broja ukinutih ili preinačenih presuda, što može da dovede do razrešenja sudije.

Kako tvrdi Smiljković, u čitavu ovu stvar umešao se i Visoki savet sudstva, čiji su predstavnici došli da kontrolišu njen rad.


„Došli su kod mene i rekli da nisam uradila mnogo predmeta u zakonskom roku i da će najverovatnije protiv mene da se pokrene disciplinski postupak. To nisam ozbiljno shvatila sve dok me nije pozvao predsednik Janković koji mi je rekao da ću da ostanem bez posla. Bukvalno mi je rekao: Bolje da odeš ti nego ja. Tada su rekli da imam 1.406 ne urađenih predmeta, morali su da imaju pokriće da bi me ostavili bez posla, a u pozadini su bila rešenja oko koridora. Na kraju je ispalo da imam samo 35 nerešenih predmeta“, tvrdi ona i dodaje da je po izveštaju predsednika suda u 2013. godini bila sudija sa najvećim brojem urađenih predmeta.

„Tu brojku od 1.406 predmeta su oni napravili da bi bio težak prekrašaj, sa manjim brojem bi bio lakši“, kaže ona i tvrdi da ni jedan njen dokaz nije bio prihvaćen.

Nakon iscrpljujućeg postupka Marina Smiljković razrešena je sa mesta sudije Osnovnog suda u Leskovcu zbog teške povrede radne obaveze.

Na to da o tome što se dešavalo 2013. i 2014 godine i kaka je ostala bez posla govori pred novinarima Marina Smiljković se odlučila, kako kaže, podstaknuta onim što se trenutno dešava tužiteljkama u Beogradu.


„Godinama sam pokušavala da ovo obelodanim, jer ovo što se sada dešava nije vrh ledenog brega. Situacija je mnogo gora, a za to su krivi sudije i tužioci zbog straha da ne izgube posao. Ja sam to sve prošla“, govori vidno ogorćena Smiljkovićeva.

Dodaje da bi se u sud vratila samo pod jednim uslovom.

„Vratila bi se samo da besplatno sudim korumpiranim sudijama i tužiocima, nikako drugačije“, izričita je ona.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR