Glas Javnosti

POSRNUĆE BEOGRADSKOG UNIVERZITETA, nazaduje na ŠANGAJSKOJ LISTI već TRI GODINE, sada opet VELIKI PAD!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beogradski univerzitet nastavlja da pada na Šangajskoj listi univerziteta za 2021. godinu. On je sada rangiran između 501. i 600. mesta, što je veliki pad u odnosu na prošlu godinu kada je zauzeo poziciju između 401. i 500. mesta.

Univerzitet je najvišu poziciju imao 2016. i 2017. godine kada se našao između 201. i 300. mesta. Od 2018. godine počeo je da pada na prestižnoj listi svetskih univerziteta.

Osim Univerziteta u Beogradu na listi 1.000 najboljih univerziteta sveta našao se i Univerzitet u Novom Sadu koji je zauzeo poziciju od 901. do 1.000 mesta. Univerzitet u Novom Sadu prošle godine ispao je sa Šangajske liste, ali je ove godine ponovo uspeo da se vrati.

Od univerziteta u okruženju na prestišnoj listi još su Univerzitet u Ljubljani (501-600 mesta), Univerzitet u Zagrebu (od 600 do 700 mesta).

Na prvom mestu je Univerzitet Harvard, slede Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford Kolumbija, Kalifornijski tehnološki institut i Univerzitet u Čikagu.

Na ovoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih, prenosi Blic.

 

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi za rangiranje na listi su: alumni dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science&Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong još od 2003. godine.

Do prošle godine na Šangajskoj listi rangirano je top 500 univerziteta, ali su od prošle godine listu proširili na 1.000. Da se zadržalo rangiranje od ranije, Univerzitet u Beogradu ove godine ispao bi sa Šangajske liste.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP