Glas Javnosti

SKANDAL! PRODALI ARAPIMA "PKB" ISPOD CENE a sad DRŽAVA otkupljuje od njih PARCELE da izgradi PUT!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poljoprivredni gigant nadomak Beograda, PKB prodat je kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenig Arapskih Emirata, i to po ceni koja je ispod tržišne, a sada će država od iste kompanije kupovati parcele kako bi izgradila put Beograd Zrenjanin, piše Insajder.

Dokumentaciju koja to potvrđuje, Insajder je objavio još pre tri godine u serijalu Prodaja. Iako su zvaničnici nakon toga tvrdili da u prodaji PKB-a nema ničeg spornog, da će biti promenjen projekat za put i da on neće prolaziti kroz zemljište Al Dahre, nacrt Prostornog plana koridora autoputa Beograd-Zrenjanin koji je Ministarstvo saobraćaja objavilo sredinom 2021, pokazuje da će jednim delom novi put do Zrenjanina ipak prolaziti kroz parcele koje su prodate kompaniji iz UAE, piše Insajder.

Reč je o parcelama koje su ranije bile u vlasništvu PKB a prodate su Al Dahri ispod cene. 

Podsetimo, 17 000 hektara zemljišta nadomak Beograda Al Dahra je kupila za oko 80 miliona evra, odnosno po ceni od 4700 evra po hektaru. Da je to daleko ispod realne vrednosti zemljišta, potvrđuje i finansijski izveštaj Al Dahre u kome se navodi da je u godini kupovine PKB-a, ova kompanija samo na osnovu razlike između plaćene i fer vrednosti kupljene imovine zaradila 106,3 miliona evra. Deo zemljišta koje je na taj način prodala, država će sada morati da otkupljuje u postupku eksproprijacije po, znatno većoj, tržišnoj vrednosti. Po kojoj ceni će zemljište biti eksproprisano i koliko novca će zbog toga biti isplaćeno Al Dahri još uvek nije poznato. Ministar građevinarstva ,saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da to I nije toliko važno.

Iako je ministar Tomislav Momirović pre dva meseca najavio da bi izgradnja autoputa do Zrenjanina trebalo da počne 20 februara, osim cene po kojoj će biti otkupljivano zemljište na trasi puta, nije poznato ni koliko će ukupno koštati izgradnja ove saobraćajnice. 

Dok aktuelni ministar najavljuje da će troškovi biti oko milijardu evra, u vreme kada je na čelu ministarstva bila Zorana Mihajlović potpisan je memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta sa kineskom kompanijom  Čajna Šandong Internešnl a procena je bila da će projekat koštati, gotovo duplo manje odnosno blizu 600 miliona.

BONUS VIDEO: KRISTIJAN GOLUBOVIĆ: IGRAJU SE ŽIVOTIMA - ZOVU ME CINKAROŠ, TRANSVESTIT, VREĐAJU MI PORODICU



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR